Page 1 of 2

ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 10:19 am
by IGBT 1971
De cateva zile am descoperit acest forum care este pentru mine ceea ce mi-am dorit dintotdeauna,sa facem schimb de idei si experienta.Ca atare am sa prezint metoda pe care o folosesc in prezent pentru obtinerea de ACM din cazanul de incalzire pe lemn.Am folosit un hidrobloc de la o centrala pe gaz Ariston Eurocombi care face trecerea pe ACM/AT prin comnda hidraulica(deci nu are nevoie de sursa de energie electrica/automatizare),care este foarte fiabila in exploatare si foloseste schimbator in placi .Momentan exista un mic dezavantaj pentru ca trebuie sa schimb manual(din robineti)intre ACM de la cazanul pe lemn si ACM de la cazanul pe gaz;dar in curand voi monta inca o vana cu trei cai motorizata(in locul membranei se poate monta un motor iar vana devine cu comanda electrica) care va fi comandata de pe cazanul pe lemn.Cand cazanul pe lemn este rece vana va trece in pozitia de ACM din cazanul pe gaz,iar cand cazanul pe lemn va fi cald vana va primi comanda pentru preparare ACM din cazanul pe lemn.

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 11:11 am
by phoenix
Bine ai venit IGBT 1971!
Foarta interesanta solutia...sunt sigur ca o sa fie foarte vizualizat acest topic.

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 12:47 pm
by cheluakame
Interesanta solutia, am vazut ca si cei de la Edilk.... ofera astfel de kituri dar au niste preturi ... 5-700 euro fara TVA.

Dezavantajul ar fi ca necesita o putere instalata mai mare (evident proportional cu de debitul).
Avantajul, nu mai ocupa acelasi spatiu ca un boiler si nici nu costa cat unul.
:thumbup:

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 1:09 pm
by user_banat_63
IGBT 1971 wrote:De cateva zile am descoperit acest forum care este pentru mine ceea ce mi-am dorit dintotdeauna,sa facem schimb de idei si experienta.Ca atare am sa prezint metoda pe care o folosesc in prezent pentru obtinerea de ACM din cazanul de incalzire pe lemn.Am folosit un hidrobloc de la o centrala pe gaz Ariston Eurocombi care face trecerea pe ACM/AT prin comnda hidraulica(deci nu are nevoie de sursa de energie electrica/automatizare),....
Salut IGBT.

Asemantor am facut si eu acum citiva ani ...gaze nu am, dar a fost mai ieftin sa cumpar de la o cunostiinta o centrala pe gaz Brava combi folosita cu toate piesele de control si pompa incorporata sa o agat pe perete si sa o racordez la instalatie, pe atunci aveam um schimbator in soba care lucra cu temperaturi mai mari pe retur , la hidroblocul de ACM am facut citeva modficari dar a ramas incorporat ,si functioana asemantor cum ai descris mai sus, trebuia sa separ cu robineti modul de functionare, la mine inchis-deschis... :) a terbuit sa reglez la un surub debitul de apa ce trece prin schimbator in functie de temperatura produsa pe tur de soba . Daca bine tin minte la cca 65 grd se producea a ACM de cca 35 grd...Am schimbat multe pe instalatie de atunci merg cu temperaturi mai reduse pe tur nu mai folosesc acesta functie "instant" ...dar ori cind e disponibil, sta de veghe 8-)

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 9:41 pm
by IGBT 1971
Multumesc pentru aprecieri;am observat ca aici se discuta foarte deschis si fara polemici inutile.Acum sa revin on-topic,varianta aceasta NU se recomanda la cazanele din fonta deoarece poate sa produca un soc termic cazanului in regim de ACM.Cazanul pe care il folosesc este dupa modelul celui de baie cu trei tevi de fum.M-am gandit ca decat sa fac un cazan si un puffer separat,mai bine fac focul sub puffer...dar asemanarile se opresc aici(materialele folosite la constructie sunt cu totul altele decat la cazanul de baie).Focarul este construit in totalitate in regim diy si este captusit in interior cu samota(caramida).Diferenta de temperatura intre agentul termic primar si temperatura de ACM este de 14grade la un debit de 8l/min;deci la 56grade pe tur(la intrarea in schimbatorul in placi)obtin apa calda la 42 grade.

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sat Jan 18, 2014 10:07 pm
by user_banat_63
Daca bine inteleg cind ai nevoie de apa calda faci un foc si incalzesti puferul din pufer extragi indirect caldura pt Acm prin hidro bloc ? este izolat puferul, de altfel ?

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sun Jan 19, 2014 10:42 am
by IGBT 1971
csomi wrote:Daca bine inteleg cind ai nevoie de apa calda faci un foc si incalzesti puferul din pufer extragi indirect caldura pt Acm prin hidro bloc ? este izolat puferul, de altfel ?
Sal.Cred ca nu m-am exprimat corect;cazanul in sine are si rol de puffer(nu este izolat),este drept ca are doar 98litrii dar isi face treaba bine.Deci iarna fac focul si cand ajunge la temperatura reglata din termostatul de teava pleaca pompa de recirculare si incalzeste caloriferele.Cand am nevoie de apa calda deschid robinetul si vana cu trei cai isi face datoria dupa care comuta inapoi pe incalzire.Vara e un pic mai dificil,pentru ca daca fac focul mai puternic pleaca pe incalzire,dar in rest e in regula.Microcontactul original de pe vana cu trei cai l-am schimbat cu un microcontact de 16A/220V(originalul nu poate comanda direct pompa fiind prea mic),si este pus in paralel cu contactul de la termostatul pe teava.Deci pompa primeste comanda de pornire sau de la termostatul de pe teva pe incalzire sau de la microcontactul de pe vana cu trei cai pentru preparare ACM.

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sun Jan 19, 2014 1:58 pm
by user_banat_63
Asa este clara treaba, mersi...cu o incarcatura ce autonomie ai ?

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sun Jan 19, 2014 2:48 pm
by sandy76
-Schimbatorul in placi este brazat sau demontabil?
-Mai curand vad ca-i brazat!
-Daca este brazat nu stiu cat va functiona pana se infunda cu piatra.
-Poate ca totusi ai noroc ca lucrezi cu temperaturi mici, de cand folosesti solutia asta?
-La mine apa are peste 50 grade germane, asa ca ma gandesc la un puffer din fibra de sticla in care scufund un butoi de bere inox de 50litri pentru ACM. :thumbup:

Re: ACM-varianta de obtinere.

Posted: Sun Jan 19, 2014 3:27 pm
by cheluakame
IGBT 1971 wrote:Acum sa revin on-topic,varianta aceasta NU se recomanda la cazanele din fonta deoarece poate sa produca un soc termic cazanului in regim de ACM.
Daca este montat cu V3C sau pompa de by-pass nu sunt probleme, caci mentine mereu temperatura ridicata pe retur :thumbup: