Put colmatat

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm

Put colmatat

Post by phoenix » Fri Jul 13, 2012 10:18 pm

In general discutam despre altceva dar pun o intrebare si dupa cate domenii de cunoastere implica celelalte forumuri deschid o discutie: PUTURILE;
Am un put de 18 metri adancime si am tot citit alte forumuri. Concluzia a fost ca un astfel de put nu are multe sanse sa fie curatat cu o pompa mamuth. Un vecin spuena sa arunc var nestins sa-l curat...totusi , mintea complicata, stie ca orice actiune negandita poate sa nasca niste efecte cel putin costisitoare.

Daca marea majoritate aveti puturi poate putem discuta despre ele.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

user_banat_63
senior
Posts: 1535
Joined: Thu Jun 21, 2012 2:37 pm

Re: Put colmatat

Post by user_banat_63 » Sat Jul 14, 2012 10:47 pm

dan wrote:In general discutam despre altceva dar pun o intrebare si dupa cate domenii de cunoastere implica celelalte forumuri deschid o discutie: PUTURILE;
Am un put de 18 metri adancime si am tot citit alte forumuri. Concluzia a fost ca un astfel de put nu are multe sanse sa fie curatat cu o pompa mamuth. Un vecin spuena sa arunc var nestins sa-l curat...totusi , mintea complicata, stie ca orice actiune negandita poate sa nasca niste efecte cel putin costisitoare.

Daca marea majoritate aveti puturi poate putem discuta despre ele.
Salut Dan !

In primul rind te rog spunemi denumirea de put ce inseamna, ce diametru circular are orificiu, scuze dar stiti ca nu le am cu denumirile.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm

Re: Put colmatat

Post by phoenix » Sun Jul 15, 2012 1:55 pm

Nici eu nu le am cu denumirile si poate gresesc eu.
Este o gaura in pamant cu adancimea de 19 metri. Pompa sta pe la 18 metri. Gaura este "tapetata" cu cilindri de beton. Diametrul interior al golului din cilindru de beton este de 25 de cm. Adancimea stratului de apa din "put" este de vreo 2 metri. Daca scot apa din el cu o pompa de 1800m3/ora setermina apa cam in 20 d e minute si am estimat ca scot 500 de litri(teporetic ar trebui sa scoit 600 de litri la debitul ala). Se reumple iar in 7-8 minute.
Asta este tot ce stiu acum. Daca mai ai nevoie de alte informatii sa imi spui.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm

Re: Put colmatat

Post by phoenix » Mon Jul 16, 2012 2:41 pm

Cred ca solutia cea mai buna este o pompa cu variator de turatie, care sa porneasca gradat si fara socuri. Asta e concluzia la care am ajuns si spre care o sa tind dupa ce rezolv cu putul. Pornirile si opririle bruste o sa tulbure mereu apa. Perioada cat porneste lent pompa va trebui sa o leg de un vas de hidrofor care sa mearga in timp ce pompa lucreaza lent.
Vedem cum facem treaba asta...
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm

Re: Put colmatat

Post by user_banat_85 » Mon Jul 16, 2012 6:33 pm

dan wrote: Daca scot apa din el cu o pompa de 1800m3/ora setermina apa cam in 20 d e minute si am estimat ca scot 500 de litri(teporetic ar trebui sa scoit 600 de litri la debitul ala). Se reumple iar in 7-8 minute.
Asta este tot ce stiu acum. Daca mai ai nevoie de alte informatii sa imi spui.
Dane, cred ca ai gresit un pic.. nu 1800 m3/ora, ci 1800 litri/ora.. :) Dupa cele descrise de d-ta:
1. Pompa respectiva are debitul mai mare decat "poate" panza freatica.
2. Daca zici ca stratul de apa are cca 2m si diametrul sectiunii tubului are 0,25m si se reumple dupa 7-8 minute, se poate aproxima ca debitul panzei are valoarea urmatoare: [0,785x0,25x0,25x2,0/(7x60)]x3600= 0,84 mc/h. Prin urmare daca pompa care va deservi acest put nu va depasi debitul de 0,5-0,6 mc/h - atunci toate vor fi in regula..
3. Ca sa-ti dai seama daca spun adevarat sau nu, fa urmatoare experienta: monteaza un robinet la capatul furtunului, pune in functiune pompa si stranguleaza astfel robinetul incat sa obtii prin masuratori acel debit de 0,5-0,6 mc/h.. intre timp urmareste variatia de nivel al panzei freatice.. Daca panza isi stabilizeaza nivelul si functioneaza asa (la acest debit) putul fara a opri pompa si fara a tulbura apa.. atunci acesta este debitul lui.. Nu este nici o problema daca pompa functioneaza cu robinetul strangulat in oarece masura - se va consuma mai multa energie raportat la cata apa va scoate.. Dupa determinarea valorii debitului - cauta o pompa potrivita acestui debit, incat consumul de energie pentru acest debit sa fie minim.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm

Re: Put colmatat

Post by phoenix » Mon Jul 16, 2012 8:08 pm

Da Andrei 1,8 mc/ora, scuze. Vecinii au la aceeasi adancime puturi care scot mult mai mult( la 20 de metri de putul asta). Se stie de catre vecini ca acest put este vechi si colmatat si ca trebuie curatat. O vreme am zis sa-l curat dar cu timpul am inceput sa cred ca voi arunca doar niste bani si ca trebuie alt put. Cu pompa mamuth se poate curata doar daca ai adancimea panzei de apa de 30 de metri. Alte solutii nu prea sunt. pompa care o am e una din cele mai mici gasite...oricum, mi se pare destul de puternica tulburarea apei de la pompa.

Am vrut sa fac eu o pompa mamuth pentru ca anumite persoane sustin ca ajunge si un compresor de frigider.

Toata discutia este, cate sanse sunt ca un asemenea put sa fie cu adevarat cuarat de niste meseriasi si cu ce anume.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

radulm
junior
Posts: 24
Joined: Wed Sep 05, 2012 2:16 pm

Re: Put colmatat

Post by radulm » Wed Sep 12, 2012 10:27 pm

dan wrote:Am vrut sa fac eu o pompa mamuth pentru ca anumite persoane sustin ca ajunge si un compresor de frigider.
Din cate stiu agentul termic folosit (freonul sau ...) are si rol de gresaj pentru mecanism. Bunicul meu a fost putar (constructor de puturi) iar decolmatarile le facea cu aceleasi unelte cu care sapa putul. Tehnologia nu m-a interesat atunci (deh cine stia ce timpuri vor veni) ...

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm

Re: Put colmatat

Post by phoenix » Wed Sep 12, 2012 10:52 pm

Am renuntat la pompa pentru ca la pompele mamuth trebuyie coloana de apa de minim 30 de metri...
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

Post Reply