Page 1 of 5

Re: O soba in mansarda

Posted: Tue Nov 19, 2013 9:18 pm
by GeorgeSecareanu
Scuze pentru off topic:

Timpul de expunere este timpul in care lumina reflectata de subiect impresianeaza senzorul aparatului. Cu cate lumina exterioara e mai slaba, cu atata timpul trebuie sa fie mai lung pentru a intra o cantitate suficienta de lumina.
Ca o paralela, e ca la ochiul uman. Imagineaza-ti ca esti intr-o camera intunecoasa, cu ochii inchisi. Ii deschizi doar pentru o zecime de secunda si apoi ii inchizi la loc. Nu apuci sa vezi nimic.
Daca ii tii deschisi o secunda, adica de 10 ori mai mult, suficienta lumina va intra in globul ocular si va activa celulele de pe retina. Deja ai o imagine.

In cazul meu, ca sa am lumina calda in poze, expunerea e cam de 4-6 secunde. In acest timp, orice vibratie sau miscare a aparatului se transmite in imagine. Aici intervine selfshooter-ul, pun camera sa declanseze singura dupa 10 secunde de la apasarea declansatorului, timp in care ma retrag si astept cuminte intr-un colt ca sa nu misc podeaua sa iasa poza neclara.
Si asa greu trec uneori 15 secunde....

Re: O soba in mansarda

Posted: Tue Nov 19, 2013 9:39 pm
by sandy76
-Si daca nu-i cu suparare, cate puncte de focus?

Re: O soba in mansarda

Posted: Wed Nov 20, 2013 10:20 am
by GeorgeSecareanu
Putem face un topic in care sa lamurim notiuni introductive ,ceva tehnica si sa gasim raspuns la intrebari care va framanta.
Nu stiu unde sa facem topicul...

Uite, eu de ex in urma cu ceva ani am cumparat primul DSLR. Il foloseam doar in mod automat, pozele nu ieseau nici macar pe aproape de ce vroiam, credeam ca e camera defecta.
O am si acum, dupa ce am uitat de modul automat am descoperit ca partea defecta e in spatele camerei. eu.

Nu sunt un bun stapan al artei fotografice, dar ceva notiuni de tehnica pot sa va impartasesc.

Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 10:40 am
by liviu-tiutiu
Un loc pentru pasionatii de fotografie.

Re: Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 10:47 am
by liviu-tiutiu

Re: O soba in mansarda

Posted: Wed Nov 20, 2013 11:08 am
by avro
GeorgeSecareanu wrote:Nu stiu unde sa facem topicul...
Nu sunt un bun stapan al artei fotografice, dar ceva notiuni de tehnica pot sa va impartasesc.
In compartimentul 'Diverse' cred ca e cel mai bine. :thankyou:

Re: Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 6:53 pm
by GeorgeSecareanu
"Toate camerele foto, in special cele digitale, ofera aceeasi calitate a imaginii"
FALS!
Toate camerele utilizeaza acelasi principiu si anume: lumina intra printr-o serie de lentile, se formeaza imaginea inversata focalizata pe suprafata senzorului.
Din start, camerele diferite inseamna lentile diferite din materiale diferite, ordonate in mod diferit, apoi inseamna senzori diferiti atat ca numar de pixeli cat si ca suprafata.
Imaginati-va un senzor cu de suprafata unui timbru pe care sunt situati 10 megapixeli, adica 10 000 000 de puncte care capteaza fiecare o singura temperatura de culoare, rosu, verde, albastru, RGB.
Acesti pixeli nu sunt asezati in aceeasi ordine de toti producatorii, pe anumiti senzori sunt mai multi pixeli albastrii, pe altii verzi, sau rosii. De aici diferenta de tenta in fotografii, pe care in mod sigur ati remarcat-o. Nu vorbim aici de camere de top.
Legat de senzori diferiti si aceeasi calitate a imaginii mai e un detaliu: suprafata senzorului. Daca 10 milioane de pixeli incap pe un senzor de marimea unui timbru, oare cum incap pe un senzor a carui marime este de 1/4 dintr-un timbru. Aceiasi pixeli vor fi chiar suprapusi, astfel incat fidelitatea imaginii finale va avea de suferit.
Legat de lentile: Una e sa privesti lumea inchis intr-o camera, uitandu-te pe gaura cheii, alta e sa ai un vizor de marimea unei farfurii prin care sa privesti. La fel si la lentile, o camera mica are lentile cu diametru mic prin care trece o cantitate redusa de lumina. Un DSLR are lentine de la 40mm in sus...
Camerele diferite inseamna fotografii diferite, dar cel mai important echipament e ochiul. Conteaza cel mai mult ce vezi, cum vezi si felul in care transpui in fotografie sentimentul care te incearca.

Re: Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 7:15 pm
by phoenix
si dacia si lexusu e tot masina...si teracota contracfacuta si cazanul de zidarie tot lemne arde...

Re: Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 7:39 pm
by GeorgeSecareanu
Dan, ai descris esenta problemei. :)

La diferente am uitat sa amintesc softul de care dispune camera. Senzorul oricarei camere e pancromat, nu vede culorile. El detecteaza lungimi de unda ale luminii si in functie de asta softul camerei reface culoarea, mai mult sau mai putin fidel.
Autorul articolului indeamna la folosirea camerei in mod automat.
In acest mod se vad cele mai mari diferente intre camerele foto, si va dau un exemplu. Cea mai fotografiata scena din lume este apusul. De cate ori nu ati vazut cerul colorat, mii de culori amestecate, ati fotografiat si cerul in poze e albastru sters, aproape cenusiu? Asta pentru ca softul camerei a fost pacalit de multitudinea de lungimi de unda.
In mod auto camera reda ce a fost invatata sa redea, in mod manual reda ce vrea fotograful.

Re: Arta FOTOGRAFICA

Posted: Wed Nov 20, 2013 8:10 pm
by avro
Mi se pare ca ala care a scris articolul nu acorda mare importanta claritatii imaginii si fidelitatii culorilor, ci mai mult a cautat sa motiveze ca inainte de a face o fotografie, fotograful sa isi gindeasca bine 'creatia', sa caute sa isi imagineze ce doreste sa arate si cum sa transmita aceasta, alegind unghiul, distanta si iluminarea protrivita, totodata aranjind decorul cit mai potrivit.
Deci, multumim George pentru explicatiile cu privire la aparat si acum mai spune-ne te rog niste secrete de a obtine niste imagini cit mai calitative si artistice. Poate ne dai ceva exemple in care sa ne explici ce tehnici ai folosit ca sa obtii nuantele dorite.
Multumim anticipat :multumesc: