Si cateva imagini cu punerea in practica.
https://www.youtube.com/watch?v=m3g4NxmNIxA
Despre BCA, se comporta ok deocamdata, dar e inca prea devreme pentru un verdict. O problema este faptul ca am folosit bucati intregi de 600mm lungime si au fisurat pe jumatate, probabil daca taiam bucati de dimensiunea unei caramizi nu ar mai fi aparut fisura. Oricum fisura e sesizabila doar la cald, la rece se inchide. La rosturi nici o fisura deocamdata. Planul initial era sa o tencui pe exterior, dar deocamdata am lasat asa sa vad cum se comporta zidaria de bca.
Cuprorul se incalzeste repede si destul de mult, cred ca mai trebuie sa-l acopar cu un strat de pamant pe bolta, cam arde copturile deasupra, insa pentru fripturi e ok, le da o crusta frumoasa.
Cuptorul este sudat de mine dintr-o foaie de tabla, nu am gasit un butoi la dimensiune si e mai ok sa fie plat jos.
Nu-mi placa ca scoate fum prin plita la pornire, fumul efectiv stationeaza in focar ca o ceata, greu gaseste calea spre cos, poate si vremea calda are o influenta, poate si cosul ca e inadit din 2 bucati diferite, primul tronson e de 120 si ultimul de 100, plus ca in capat i-am pus o palarie sa nu bata temperatura in tigla.
Eu o compar cu cealalta plita din gradina, care are focarul mai mic, ca un tunel, care nu scoate fum nici la pornire si are doar 1m cosul, plus ardere mult mai curata. La asta cu cuptor, fiind focarul mai mare si imprastiat nici arderea nu e asa calitativa, cu greu reusesc sa o fac sa mearga fara fum vizibil pe cos.
Cu toate aceste neajunsuri, sunt multumit de utilitatea ei, mai ales ca acest cuptor poate fi incalzit destul de repede si este disponibil oricand in timp ce arde focul sub plita, putand mentine temperatura constanta in el pe termen lung cu cateva bete.