Generalitati despre sobele de teracota.

Cahle, fumuri, teracote, ursoaica.

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by cheluakame » Thu Apr 24, 2014 9:07 pm

Latest post of the previous page:

Indiferent de finisaj (in cazul de fata teracota), este bine ca interiorul sa fie captusit cu caramida plina pentru a stoca si oferi caldura intr-o perioada mai indelungata.

Ideal ar fi sa foloseasca un sistem de circulatie natural (termosifon), insa in cazul unui necesar termic ridicat, acest lucru este mai greu de realizat, mai ales pe un singur nivel.

Teoretic se poate face o "teracota" cu schimbator pentru 3-4 radiatoare si boiler, practic trebuie calculat.
Ca si sistem convectiv, eu unul raman adept al copotului, mi se pare foarte simplu si eficient.

Atentie insa, sa nu creada cumnatul ca teracota va consuma aceeasi cantitate de lemne si dupa montarea schimbatorului. Consumul va creste odata cu numarul de camere incalzite.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by Bobo » Thu Apr 24, 2014 10:17 pm

Pentru apa calda cumperi un boilet termoelectric si il legi in sistemul de tevi ca pe un calorifer. Nu bagi boiler in teracota sau soba de caramida ca face explozie sau ii pus vas deschis de expansiune si faci multi aburi,deci interzis..Ca tot ai citit pe aici stii ca trebuie sa stabilesti necesarul termic(pierderile la cele camere ce trebuie incalzite.,apoi faci calculul pentru cit de mare este schimbatorul si in final determini marimea sobei, cit da si ea caldura si cit schimbatorul. A spus Florin mai sus .Ca faci fumuri sau clopot nu conteaza, numai ca in clopote merge sigur nu scoate fum.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by gi0 » Thu Apr 24, 2014 10:56 pm

Deocamdata vreau sa ma informez cat de cat pentru ai oferi o mana de ajutor.Cel care va avea ultimul cuvant de spus este bugetul.
Un calcul termic cat mai aproape de adevar...eu nu prea m-as incumeta sa il fac,nu ma pricep si asi incurca omul.
Si sa-i spun sa inmulteasca 50w sau 60w sau...ma gandesc ca nu ar fi corect.
Este insa o provocare,mai ales ca eu nu am reusit sa imi fac soba de zidarie dorita.
De la a citi, la practica...este cale de o viata.Mai intai ar trebui sa invat si sa inteleg termenii de baza a elementelor care construiesc o soba de teracota.Altfel cum asi putea sa-i spun omului ca asta-i roz cand de fapt nu e.
Tot citind pe forum am realizat ca este greu sa impui anumite idei ,fiind ele chiar foarte bune.
Stiu,am simtit pe pielea mea cand am facut instalatia.Foarte reticenti sunt oamenii la ideile noi.Nici nu aveti idee de cate ori am fost intrebat ”ce naiba faci cu magaoaia aia de tanc ”adica pufferul,si mai multe altele...Ca ala nu are si merge si asa....URATA expresie,URATA.

Cumnatul meu este constient de consum,dar se va bucura de caldura in toata casa.Daca mergi iarna la el in baie,cand nu face focul in boiler,nici nu mai trebuie sa te speli pe fata ca te trezesti instantaneu.
Aveti un topic informativ de unde asi putea deslusi mai intai termenii de baza a unei astfel de constructii?

Cu stima.
Last edited by gi0 on Thu Apr 24, 2014 11:28 pm, edited 1 time in total.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by Bobo » Thu Apr 24, 2014 11:26 pm

Pastele l-am petrecut undeva in ARdeal pe lingaa Cluj. AScolo am revazut la gospodarul respectiv ce va povesteam acum 2 ani in urma despre sistemul sertare care il aplica si bagera jungle . Acum nu l-am vazut in teracota de camera ci in piciorul din spate ale unei teracote de bucatarie, Partea care intra in contact cu flacara si fumul cald este cam de 1,4 mp , contine 12 l apa. Incalzeste 3 camere 4/4/2,3 , un hol cit o camerea dar pierderi duble, obaie cu port prosop. Calorifere port prosop plus 6,5 m de 22. adica cu 7 l/m calorifer.Caloriferele le are mari fata de cele 3 camere dar merge mai mult cu 55-60 "C,caldura la nebunie, consum pe tot sezonul maxim 4,5 m steri. Casa bine izolata fata de ce am vazut dar geamurile sunt simple din lemn dar se pot imbunatati.Astpt intrebari .

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by gi0 » Fri Apr 25, 2014 1:02 am

Domnu-le Bobo,ati dat exemplu gospodaria de langa Cluj.O astfel de instalatie trebuie sa aiba si un tanc de expansiune inchis,sau un tanc de expansiune si compensa deschis.La instalatiile sub presiune intalnim vas de expansiune inchis,care ar trebui sa aiba minim 10% din totalul apei din instalatie.Nu ati specificat tipul de circulatie.Ati putea sa imi spuneti,din experienta d-voastra cam ce capacitate minima ar trebui sa aiba acest tanc,cu aproximatie,considerand ca este un vas deschis?Nu are importanta daca circulatia agentului de incalzit este fortata sau naturala.

Cu stima.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by Bobo » Fri Apr 25, 2014 9:40 am

Baiatul ,treaba sta cam asa:Teracote fac din 92 iar cu schimbatoare din 2002. Legatura la calorifere la amine am facut-o dupa conceptul meu dupa ce am vazut doua lucrari de doi meserias, circuite la calorifere la teracote facute de mine. Aveam turul pe sus, returul pe jos mergea prin termosifon pina la jumatate, cit de cit. Pina sa am calculator am schimbat si schimbatorul si tevile de 5 ori.M-am saturat si mai am si nevasta satula de schimbari la incalzire. Orce lucrare sub presiune trebuie sa aibe vas de expansiune inchis si se calculeaza cum ai spus,Eu il am de 10 l incarcat pina la jumatete , cu supraplin,deasupra cadei.Imi merge foarte bine, dar am focarul mic,Fac focarele mici pentru ca la caderea curentului sa fie mai usor de intervenit,acum am UPS dar focarul tot ala este.Sunt formule de calcul mai multe dar 10% este cel mai sigur(din volumul total de apa din instalatie),Cind intinzi tevile sa le dai panta de 3-4 mm la 1 m , tevile sa fie drepte, farra burti si cocoase,iar daca vrei termosifonarea care este cea mai buna iti trebuie diferenta de nevel cel putin o jumatate de metru si tevi mai groase(nu in toate cazurile),tevi care trebuiesc calculate-este explicat la Calcule si iar calcule de Flavius.Pe mine acolo m-a uimit faptul ca acelas concept de schimbator l-am vazut in Orsova la mine 2 buc, in
tm si acolo. Este performant si usor de curatat.Pentru curatirea si focar omul are 2 perechi de usi montate monobloc pe platbanda.Si mai spune ca a dat pe schimbator si pompa 6 milioana(nici la jumatate.)si nu a luat boilerul termoelectric cu 2 mil. ca nu stia ce sa faca.cu el..Le-a luat de la cineva care le0a avut montate si nu a mers soba ,cred ca din cauza cosului. Eu daca as putea sa fac asa ceva as mai invalui si exteriorul schimbatorului cu clopote,dar...dar sa nu ajung la condens -calamina- Mai studiaza baiatule ca ai unde .Noroc.
domnule gio, ulterior am vazut ca ai instalatie complexa, si acum mi-am dat seama ca ai intrebat de VED sau inchis in sensul de prevenire a omului pentru a nu se produce vreo nenorocire, nicidecum ca nu stiati,. Scuze. Omul are tot. Dar daca am scris, ramine sa citeasca si altii care au nevoie.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by gi0 » Fri Apr 25, 2014 1:05 pm

Sa inteleg ca radiatoarele ar trebui montate cu cel putin 500mm mai sus decat nivelul schimbatorului de caldura?
In acest caz,pozitia radiatoarelor nu va influenta modul de incalzire al camerelor?Adica caldura nu va mai pleca de jos,ci de undeva mai sus,sa zicem un metru de la pardoseala.Nu va ramane partea de jos mai rece decat ar fi in cazul montarii normale a radiatoarelor?
Schimbatorul se va monta in camera de ardere,sau intr-o alta camera,in drumul fumului,sa zicem in clopot?
Am inteles ca daca s-ar monta boilerul in teracota ar exista pericol de explozie.In momentul de fata are un boiler pe lemne rudimentar,care are tubulatura de apa rece deschisa permanent,astfel incat dilatarea apei la incalzire refuleaza in instalatia de alimentare cu apa,neexistand pericolul de a distruge boilerul.Cu un minim de siguranta,nu s-ar putea monta totusi in soba?
Banuiesc ca nu doar acest pericol este motivul pentru care nu este indicat montarea boilerului direct in soba.
Cred ca ar afecta destul de mult arderea si temperatura fumului de evacuare,si nu numai...
Ce ar fi mai indicat ca si schimbator,o serpentina de cupru sau un radiator de fonta?

Cu stima.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by Bobo » Fri Apr 25, 2014 1:50 pm

Eu spun unuia care are combinat solare cu centrala?.Eu folosesc pompa ca si marea majoritate. Din cite am vazut si am studiat proiecte(eu nu am facut decit la mine si la baiat la Tm.) se foloseste termenul de diferenta intre centru schimbatorului-serpentinaa,bazin si mijlocul caloriferelor de 50 cm. Am vazut si cu diferenta mai mica dar avea tevi mai groase.Si serpentina de Cu si caloriferul sunt bune, randament mare-suprafata mare volum apa mic fata de suprafata,ambele trebuie montate nu in focar ci in primul fum sau clopot cu posibilitati de curatire.

.....Boilerul mentat in teracota pentru ce,? pentru a fi pe post de recuperator de caldura ducind la condens, calamina sau schimbator? Pe post de schimbator are putere mica suprafata lui activa/volum apa este mare=>randament mic.Eu am folosit de ani de zile bazine in forma de U sau L simple cu care incalzeste omul 50-100 mp.Ce am vazut liga Cluj ca si celalalte 3 sunt peformante, dar cine le face ,unde, si sub 12-13 sau mai mult nu le scoti, iar daca este mare de 500/500/120 ajungi la 30 mil. .Dupa cum am vazut asta de 30 mil, are cam 2,7 mp direct cu flacara si a costat acum 4 ani 20 mil, incalzeste 160 mp izolata casa cu fel si fel de lemne ,adunaturi, si verzi si uscate..Este bine ca serpentina de Cu sa fir lipita cu alama nu cositor si bagata in spatele unui perete sau sa fie in sppatele peretrelui in forma acestuia.Strugaru Vali a przentat asa ceva aproximativ.La mine bate flacara in tr-o parte a bazinului. Serpentine am montat vreo 6 iar cea de Cu am acoperit-o cu morat de pamint si cioburi pentru a nu lovi cu lemne.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by gi0 » Fri Apr 25, 2014 3:27 pm

In cazul termosifonarii,situatia sta cam ca in schema simpla de mai jos,da?
Sper ca am inteles bine.
Daca va folosi circulatie fortata,va fi necesar si un UPS.
Vom vedea in viitor ce alegere va face.
Pentru moment trebuie sa iau manualul sobarului si sa invat cate ceva.
O sa revin cu intrebari.
Cu stima.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

admin_1234
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by admin_1234 » Fri Apr 25, 2014 3:50 pm

Trebuie neaparat sa se afle necesarul termic. se poate si fara dar sansa de reusita este mai mica mai ales la un incepator. Se poate baga schimbatorul si in focar si in clopot dar depinde de pricepere si cat investiti ca energie in constructie.
Daca se doreste o solutie rapida, teracota, schimbator din cupru bagat prin fumuri sau clopot+ instalatie cu pompe...
Restul obtiunilor necesita munca sustinuta si in prima incercare sunt sanse sa nu iasa totul bine. Prima incercare o sa fie prima incercare iar succesul insemna sa terminati totul si sa folositi lucrarea macar 1 an.

Eu va recomand lucrarea lui Valistrugaru de la arhiva ca si model de inceput si adaptati totul la necesarul termic.

As recomanda insa o soba de zidarie ca la ratontop sau cazan ca la luvio dar nu sunt de teracota.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Generalitati despre sobele de teracota.

Post by gi0 » Fri Apr 25, 2014 4:12 pm

Corect dar mai greu de realizat.
Pe langa faptul ca nu ma pricep,nu am gasit rezistenta termica a unui zid din piatra tencuit,cu o grosime de aproximativ ...450mm,neizolat,si a unui acopesis cu pod,deasemenea neizolat.
Cand am timp am sa verific la capitolul calcule,sa incerc sa ma initiez putin si in acest domeniu.

La avansoba de caramida cu registru va referiti?

Cu stima.
Last edited by gi0 on Fri Apr 25, 2014 5:22 pm, edited 1 time in total.

Post Reply