Post
by grig72 » Sun Jan 17, 2016 1:20 pm
Soba de teracota clasica, adica umplute doar placile(cahlele) cu caramida sau tigla este o soba usoara, se incalzeste repede, se incinge bine dar se si raceste mai repede.Pe cind o soba de caramida in sensul celor despre care se discuta pe aici este o soba grea, o soba groasa, se incalzeste mai greu dar si caldura o tine mult, mai mult ca una de teracota.O alta diferenta fiind amplasarea separata a focarului, la sobele de caramida, de sistemul convectiv a sobei.La noi, lumea nu-i obisnuita cu asa zisele sobe de caramida pt ca ei inteleg o soba de caramida asa cum se faceau si cum se mai fac inca, o soba construita din caramida refractara sau rosie, de 3, placata cu faianta sau gresie.Adica aceasta soba este, pe buna dreptate, departe de o soba de teracota si mai departe de o soba de caramida asa cum se intelege pe aici.Si inca o adaugire, acum se fac din caramida refractara sau rosie, inainte se faceau din caramizi facute din lut amestecat cu nisip, caramizi care fiecare le facea in gospodarie cu ajutorul unor forme din lemn.Si multi inca nu inteleg ca intr o soba groasa, de caramida si nu numai, adica poate fi si de teracota, dar placat pe interior su samota, sa consume mai putin ca una de teracota facuta in mod clasic. Cum la o asa asoba sa bagi mai putine lemne ca la una de teracota? Nu cred pina nu vad.
Asa ca, daca vrei sa faci o soba buna, fa-o si din teracota dar dupa cum ti se spunea si mai sus, placheaz-o cu samota groasa in zona focarului si cu subtire in clopotul de sus.Mai fa-o cu focarul separat de sistemul convectiv, cu iesirea pe sus din focar, dupa care sa coboare pina la baza cenusarului, dupa care sa urce sus printr un canal, si acolo sa-i faci un clopot. Neaparat o cale directa si, dupa peferinte, un cuptor in clopotul de sus.Eu asa am facut o si sint f multumit de ea, adica sint incintat de a dreptul. Sa vezi ce minuatii ies in cuptor, toata carnea pe care o fac la el iese o roua, adica nimic nu se compara cu un cuptor de caramida.