pamant galben..soba teracota

Cahle, fumuri, teracote, ursoaica.

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: pamant galben..soba teracota

Post by Bobo » Thu May 09, 2013 9:54 pm

Latest post of the previous page:

[quote="avro"] In cartea sobarului spune ca daca folosim argila si nisip la construirea focarului cu samaota raportul intre argila si nisip nu mai este 1/1 ci ar fi 2/,1 sau mai mare, pentru ca samota pastreaza caldura si in focar temperatura creste si la un moment dat nisipul s-ar transforma in sticla.Ce am constatat eu: la teracotele care au avut focarul din caramida iar raprtul nisip/argila era supraunitar(mai mult nisip) foarte greu s-a demontat focarul ca de altfel toata soba. La samota fiind acelas raport am constatat ca samotele se desprindeau foarte usor de peretele sobei. Nu mai pun problema cu ardere cu gazeificare unde temperatura depaseste 1000 gr. si acolo pamintul nu isi are rostul. Informati-va la turnatori ,care faceau cubilouri in si topitorii pentru fonta.Ei foloseau praf de samota, apa de sticla si un pamint sau nisip din zona orasului Deva. Domnul Ing. Nitu este in tema dar nu doreste sa participe pe acest forum. Fiecare turnatorie avea un mod propriu de a face aceste topitorii. Nu ar strica acesta informare.

avro
senior
Posts: 2243
Joined: Tue Dec 25, 2012 2:25 pm
Location: Pascani, Cahul, RM
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: pamant galben..soba teracota

Post by avro » Thu May 09, 2013 10:09 pm

Bobo wrote:Nu ar strica acesta informare
E binevenita informarea. Mie personal chiar mi-ar trebui un sfat din partea unui specialist pentru soba de fierarie (fiecare cu ce-l doare :) ), mai ales ca doresc sa obtin temperaturi maxime posibile care se apropie de limita de rezistenta a samotei.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: pamant galben..soba teracota

Post by phoenix » Thu May 09, 2013 10:12 pm

Citesc de la Bobo si nu am energie sa sintetizez ce spune (o sa citesc mai mult de 6-7 ori postul ca sa inteleg dar alta data) si acum nici la tine Eduard nu mai inteleg...daca ai temperaturi mari nu este clar ca trebuie adeziv special sau mortar special?

Cer scuze dar luptele bulverseaza.

avro
senior
Posts: 2243
Joined: Tue Dec 25, 2012 2:25 pm
Location: Pascani, Cahul, RM
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: pamant galben..soba teracota

Post by avro » Thu May 09, 2013 11:04 pm

dan wrote:Citesc de la Bobo si nu am energie sa sintetizez ce spune (o sa citesc mai mult de 6-7 ori postul ca sa inteleg dar alta data) si acum nici la tine Eduard nu mai inteleg...daca ai temperaturi mari nu este clar ca trebuie adeziv special sau mortar special?
Este clar la prima vedere Dane. Spre exemplu, in cuptoarele marten de la rusi, samota nu era folosita in calitate de captuseala interiora ci caramida de magnezit, dupa care urma cea de samota. De asemenea in cuptoarele industriale se mai foloseste si grafit pentru mortare. Vreau sa spun ca atunci cind e vorba de a topi fier lucrurile se cam complica de aia as dori sa vorbesc cu cineva din domeniu.

tonyst
senior
Posts: 3687
Joined: Fri Jan 04, 2013 11:11 am
Location: Constanta
Has thanked: 10 times
Been thanked: 14 times

Re: pamant galben..soba teracota

Post by tonyst » Fri May 10, 2013 12:51 am

dan wrote:Uneri ma gandesc la Csomi care cumpara argila si il invidiez...mare munca a fost cu argila la mine...daca nu era atata bataie de cap soba mea arata mai frumoasa dar cernutul argilei ma obosit enorm. Acum mi-am propus ca vara sa decantez argila in fiecare zi ca sa am pentru la toamna. O sa pun multa apa sa curga argila singura si apoi o pun la zvantat...adun dupa cateva zile si pun iar alta...

In privinta discutiei trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa simta tonyst asa despre mine...mai sunt si alte persoane cu care am avut astfel de neintelegeri si am gandit ca este o problema de comunicare sau pur si simplu nu ne vom iubi niciodata dar in cazul de fata am fost surprins si initial am incercat sa inteleg dar tot primeam sageti si nu aveam scut pentru ca incercam sa simt terenul si tot veneau...nu obinuiesc sa atac ci doar sunt defensiv...cand vad ca cienva ma ataca stiind ca nu am astfel de intentii il atac fara mila dar pe fata, pe fata ca sa fie un atac fair play...nu sunt foarte rezistent. AM incercat sa comunic cu oricune iar cu multi nu am reusit...incercarea mea de a ma intelege cu oricine a fost judecata de multi ca slabiciune...nu am reusit sa ma inteleg nici cu parintii mei si acum unul nu mai este...eram prea tanar sa ii pot raspunde. Si el a fost sef si de atunci urasc atitudinea de sef a oricui...incerc sa nu o aplic nici eu.
Am citit ca tonyst e un sef si cred ca este de inteles sa raspunda asa...a durat cam o ora pana sa imi dispara dorinta sa-i raspund "ochi pentru ochi".
Sper sa ajute toate explicatiile ca sa fiu inteles dar pana la urma...avem si libertatea sa ne uram...nu trebuie sa ne intelegem cu orice pret...viata are si bune si rele.

Tonyst iarta-ma.
esti un om inteligent , dar prea grabit poate, acum cred ca si eu trebuia sa fiu mai cumpatat. i mi pare rau . sa fim prieteni ,multumesc

tonyst
senior
Posts: 3687
Joined: Fri Jan 04, 2013 11:11 am
Location: Constanta
Has thanked: 10 times
Been thanked: 14 times

Re: pamant galben..soba teracota

Post by tonyst » Fri May 10, 2013 1:35 am

Dan scrie :

Am mers astazi sa iau niste pamant pentru o soba de teracota.
Pamantul gasit este de o culoare galbena si dupa udare este lipicios. Am amestecat in proportie 1:1.50 nisip cu pamant galben si in proportii similare pamant galben si nisip. Am lipit doua cate doua caramizi cu amestecurile rezultate.
Stiu ca trebuia sa fie 1:1 proportia dar parea prea cleios pamantul galben.
Nisipul a fost cernut dar argila nu e strecurata prin nimic.
Nu stiu cati saci intra, de pamant, la o teracota normala 2X3X7 dar estimez cam 8-9 saci de amestec.
Cred ca o sa fac in loc de 5 fumuri , sau 3, un clopot.

Pamantul galben ma intereseaza si pe mine si intre Ion Corvin Si Cochirleni sunt maluri intregi cu acest lut atat de important pentru mine.
" mirosul pamantului " . Am luat esantioane pe care le pun in situatii numai de mine cunoscute.
Sunt curios ce poate sa gandeasca paznicul, care se uita la mine si face niste ochi mari si intrebatori .
C ei trebuie oare omului asta ?

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: pamant galben..soba teracota

Post by phoenix » Fri May 10, 2013 1:52 am

Imi pare rau dar prieteni ma indoiesc ca putem sa fi...eventual colegi de forum...putem incepe de aici dar ma deranjeaza in continuare propozitiile si tonul tau iar eu consider ca am facut tot ce puteam ca sa inlatur neintelegerile...daca nu, putem sa nu ne intalnim in discutii pentru ca nu este obligatoriu.

Multumesc

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: pamant galben..soba teracota

Post by Bobo » Fri May 10, 2013 7:55 am

avro wrote:
dan wrote: Este clar la prima vedere Dane. Spre exemplu, in cuptoarele marten de la rusi, samota nu era folosita in calitate de captuseala interiora ci caramida de magnezit, dupa care urma cea de samota. De asemenea in cuptoarele industriale se mai foloseste si grafit pentru mortare. Vreau sa spun ca atunci cind e vorba de a topi fier lucrurile se cam complica de aia as dori sa vorbesc cu cineva din domeniu.

Revin cu explicarea/ Intr-o soba cu focarul realizat din caramida rosie sau tiganeasca(mai buna a tiganeasca,facuta de particulari nu presata) recomand pamint galben cu nisip mazaros(mai maricel nu faina pina la 2-3 mm) raport 1/1 si daca permite si mai mult nisip. Asa se face toata soba.
Daca focarul este din caramida samota si neperformant se foloseste pamint galben si nisip mai putin nu 1/1 ci 1/2 sau alt raport. Daca focarul este performant din caramida samota se folosesc liantii speciali pe baza de apa de sticla.si cu praf de samota. .Care ati facut stiti bine ,Vad ca Andrei nu vrea sa se implice in aceste convorbiri marunte . La focarul performant mai este foarte importatnt teserea caramizilor cum spunea Avro si mai multi pe forum.

pedro666
junior
Posts: 6
Joined: Sat Jan 12, 2013 7:51 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: pamant galben..soba teracota

Post by pedro666 » Fri Jun 07, 2013 9:47 pm

se spune amestecul de praf de samota si apa de sticla are priza la temp mare.ce am facut eu!?la indrumarea unui vanzator de astfel de produse,mi-am rostit teracota cu silicat de natriu,amestecat cu praf de samota si oxid[praf,culoare].rezultatul;picaturile ce au cazut pe jos,pe gresie,le-am deslipit cu spaclul,iar teracota sa curatat foarte greu,sper sa merite.atunci, de ce nu ar face priza intr-o teracota normala.estimez undeva la 2l de silicat de natriu,3,4 kg de praf de samota,pt zidaria unui focar,eu nu am am facut asa ca ma-m trezit tarziu,graba.revenim la subiectul acestui topic,pamantul galben,foarte important,calitatea lui facand proportia de pamant/nisip.la teracota ce am facuto acum,am fost obligat sa bag 1 pamant,2 nisip.acum 2ani am facut o teracota cu pamant scos de la 2m,si nu am fost incantat deloc cand am desfacuto.sant multe chichite in meseria asta asa ca ascultati de cei mai in varsta si mai cu experienta,nu de mine,astia se miros.sanatate

Post Reply