soba teracota maramures
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
soba teracota maramures
Buna! De cateva saptamani am lucrat la aceasta soba impreuna cu socrul. Nu suntem sobari de meserie dar totus am incercat sa o construim. Eu cu ideile de pe forum si socrul cu experienta in constructi am reusit sa ridicam aceasta sobitza.
Soba are 2 clopote si cale directa. Nu e asa speciala cum am vazut la multi dar totus e un inceput, daca e bun sau mai putin bun o sa-mi spuna sobari/amatori de pe forum. :D
Soba are 2 clopote si cale directa. Nu e asa speciala cum am vazut la multi dar totus e un inceput, daca e bun sau mai putin bun o sa-mi spuna sobari/amatori de pe forum. :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
Re: soba teracota maramures
mai adaug cateva poze cu soba
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
Re: soba teracota maramures
Inca nu sa facut foc mult in ea. Am asteptat sa se uste. Probabil ca din toamna o sa vedem cum va incalzi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Re: soba teracota maramures
Salut @OrosEmanuEl. Cam cum sunt dispuse clopotele? In general la dimensiunea asta ajunge un clopot , dar merg si doua mai mici alaturate.
In privinta crapaturilor, este bun un detector de monoxid mai ales pentru incepatori.La sobele de caramida se face zidarie dubla tocmai sa apara mai greu crapaturi. Este foarte bine ca ai facut si cale directa.
Cosul trebuie sa fie izolat functie de cat este de eficienta soba, sa nu apara depuneri mari si mai ales sa condenseze fumul in cos. La teracotele traditionale temperatura este mai mare pe cos si din acest motiv merge si cu o teava, dar trebuie verificat, clopotul e mai eficient si temperatura scade la cos.
Exista fel si fel de mesteri, unii fac un foc puternic dupa terminarea sobei special ca sa crape si acolo sa insiste cu repararea rosturilor, ideal este sa fie uscata lent, dar cum mesterul pleaca repede mai cauta si metode mai rapide de uscare.
Vad ca e captusita bine cu samota. La teracote sa pui accent pe sistemul de armare, scoabele respective au rol important, teracota atingand temperaturi mai mari scoabele ii dau o anumita elasticitate.
Vad ca ai termopane, ideal este sa aduci aerul de afara prin tevi, altfel e foarte posibil sa ai probleme cu trajul.
Ce am spus e cu titlul de generalitati, poate te mai ajuta si la alte sobe.
Sper sa nu fie probleme asa ca Felicitari !
In privinta crapaturilor, este bun un detector de monoxid mai ales pentru incepatori.La sobele de caramida se face zidarie dubla tocmai sa apara mai greu crapaturi. Este foarte bine ca ai facut si cale directa.
Cosul trebuie sa fie izolat functie de cat este de eficienta soba, sa nu apara depuneri mari si mai ales sa condenseze fumul in cos. La teracotele traditionale temperatura este mai mare pe cos si din acest motiv merge si cu o teava, dar trebuie verificat, clopotul e mai eficient si temperatura scade la cos.
Exista fel si fel de mesteri, unii fac un foc puternic dupa terminarea sobei special ca sa crape si acolo sa insiste cu repararea rosturilor, ideal este sa fie uscata lent, dar cum mesterul pleaca repede mai cauta si metode mai rapide de uscare.
Vad ca e captusita bine cu samota. La teracote sa pui accent pe sistemul de armare, scoabele respective au rol important, teracota atingand temperaturi mai mari scoabele ii dau o anumita elasticitate.
Vad ca ai termopane, ideal este sa aduci aerul de afara prin tevi, altfel e foarte posibil sa ai probleme cu trajul.
Ce am spus e cu titlul de generalitati, poate te mai ajuta si la alte sobe.
Sper sa nu fie probleme asa ca Felicitari !
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
Re: soba teracota maramures
Cam asa is puse clopotele. Se incalzeste destul de repede. Ma gandeam ca cu atata samot o sa am nevoe de un foc puternic ca sa ajunga caldura la teracota.
Dane nu prea inteleg cum e cu cosul de fum. Daca soba scoate pe cos temperatura mare e risc de condes mai mare? Daca e asa inseamna ca cosul meu nu prea are nevoie de izolatie pentru ca temperaturi mari nu am la cos. Cu sistemul asta in clopot scade temperatura la cos dupa cate am inteles. Am multimetru digital cu grade, cred ca o sa verific temperatura sa fiu mai sigur :D
Dane nu prea inteleg cum e cu cosul de fum. Daca soba scoate pe cos temperatura mare e risc de condes mai mare? Daca e asa inseamna ca cosul meu nu prea are nevoie de izolatie pentru ca temperaturi mari nu am la cos. Cu sistemul asta in clopot scade temperatura la cos dupa cate am inteles. Am multimetru digital cu grade, cred ca o sa verific temperatura sa fiu mai sigur :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- SUPORT
- Posts: 2581
- Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 31 times
Re: soba teracota maramures
Cu cat temp gazelor la cos e mai mica, cu atat trebuie cos mai bun si bine izolat. Ca sa nu fie probleme de condens in cos, temperatura interioara a peretelui cosului trebuie sa nu fie mai mica de 60 grade. Temp fumului pe cos in aceste conditii va fi mai mare de 60 grade, fiindca transferul se face de la fum catre zidul cosului.
Nu am inteles de ce ati ales sa puneti elementii de samota la varful cosului, eu as fi facut invers.
Nu am inteles de ce ati ales sa puneti elementii de samota la varful cosului, eu as fi facut invers.
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
Re: soba teracota maramures
@flavius76 multumesc pentru raspuns!
Am ales sa pun elementi de samot in varf doar pentru aspect. Daca ii puneam pe cei de caramida trebuiau tencuiti si nu sunt asa rezistenti.
Am ales sa pun elementi de samot in varf doar pentru aspect. Daca ii puneam pe cei de caramida trebuiau tencuiti si nu sunt asa rezistenti.
Re: soba teracota maramures
Clopotul e foarte eficient si din acest motiv temperatura pe cos scade. Cu cat scade temp la cos cu atat apare condensul. E o limita pe care trebui s-o cunosti, nici prea mica temp nici prea mare.
60-80 de grade este limita pe care trebuie mentinut fumul, sa nu pierzi nici caldura pe cos dar nici sa nu ai prea mica temp fumului si sa apara apa(condens) in cos.
60-80 de grade este limita pe care trebuie mentinut fumul, sa nu pierzi nici caldura pe cos dar nici sa nu ai prea mica temp fumului si sa apara apa(condens) in cos.
-
- membru
- Posts: 467
- Joined: Tue Jan 01, 2013 2:20 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Contact:
Re: soba teracota maramures
mie mi se pare prea greu sa am cosul sub control. Ma gandesc ca temperatura in cosul de fum are fluctuati mari. Cand aprind focul temperatura treptat o sa urce, cand o sa fie focul incins, (30-50minute) temperatura in cos o sa fie mai mare....
am desenat cosul de fum pe care il am in casa. daca cumva o sa apara condens o sa pun o tavita la baza cosului.
am desenat cosul de fum pe care il am in casa. daca cumva o sa apara condens o sa pun o tavita la baza cosului.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- mester sobar
- Posts: 1131
- Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
- Has thanked: 0
- Been thanked: 11 times
Re: soba teracota maramures
[quote="OrosEmanuEl"]mi
Felicitari. Initial nu am inteles cum ai facut clopotele dar vad ca este bine. Lasa tomna viitoare si aprinde focul cit mai repede . Ne sapui si noua cum se comporta :cit consumi, in cit timp se incalzeste si cind se raceste. Apoi mai trebuie finisata , dai cu culoare pegatita cu pamint si albus de ou, otet.
Felicitari. Initial nu am inteles cum ai facut clopotele dar vad ca este bine. Lasa tomna viitoare si aprinde focul cit mai repede . Ne sapui si noua cum se comporta :cit consumi, in cit timp se incalzeste si cind se raceste. Apoi mai trebuie finisata , dai cu culoare pegatita cu pamint si albus de ou, otet.