teracota cu automatizare

Cahle, fumuri, teracote, ursoaica.

Moderators: sobe, teracotix

gedos4u
junior
Posts: 8
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:53 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

teracota cu automatizare

Post by gedos4u » Tue Nov 01, 2016 9:43 pm

Salutare,
Am gasit forumul asta intamplator, cautand pareri despre centrale termice pe lemne.
Am o soba de teracota cu schimbator (cred ca zic bine, in focarul sobei am un cub din tevi sudate intre ele prin care circula apa), cu care incalzesc 6 calorifere. Asta la parter, etajul nefiind gata, urmeaza sa pun calorifere in iarna asta. La instalatia asta de la parter am pompa de recirculare si 2 aerisitoare. Mori de cald cand ai foc sau jar puternic in soba, iar cand trece jarul, in max o ora se racesc caloriferele.
Am cumparat un pufer de 1000 de litri in speranta ca voi avea o temperatura constanta in casa.
Am mai luat vas de expansiune, vana cu 3 cai cu motoras, termoventil, inca o pompa, termostat si alte piese in vederea automatizarii. Am luat legatura cu un domn inginer de la o firma de centrale termice, mi-a facut o schita de montaj pt ele, dar era cam rezervat in privinta functionarii - randament, autonomie, consum...
Am chemat instalatori pt a realiza lucrarea in sine si mi-au zis ca nu-mi va face fata, ca apa incalzita in acel cub este prea putina pt a incalzi toata apa din instalatie. Mi-au recomandat sa-mi iau un cazan.
As incerca totusi... nu prea mai am bani de dat pe centrala, camera pt ea, cos si altele. Ce parere aveti? O sa incerc sa pun si foto cu shita de montaj.

cezarc
junior
Posts: 19
Joined: Wed Aug 31, 2016 12:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by cezarc » Wed Nov 02, 2016 7:50 pm

Decat sa mai dai banii pe o centrala, mai bine:
1. investeste banii in izolatie termica (incepand cu tavanul)
2. modernizeaza soba, a.i. schimbatorul de caldura (in jargon de sobari "registrul") sa nu fie in contact direct cu flacara pt. ca scade mult randamentul arderii

Pentru sezonul acesta care deja a inceput, eu zic ca poti sa faci instalatia asa cum este, cu soba + puffer + restul, iar modificarile/imbunatatirile le decizi dupa sezonul rece.

Eu am o instalatie similara, doar ca am termosemineu in loc de soba.
Am mai montat doua instalatii similare, una cu termosemineu una cu centrala termica.
Acum sunt aproape de darea in functiune a unei noi instalatii similare, cu termosemineu.
Daca postezi schema propusa a instalatiei pot sa-ti spun din experienta proprie daca este ok si la ce sa te astepti.

gedos4u
junior
Posts: 8
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:53 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by gedos4u » Thu Nov 03, 2016 9:54 pm

Multumesc. Nu stiu de ce e afisata schita invers...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

cezarc
junior
Posts: 19
Joined: Wed Aug 31, 2016 12:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by cezarc » Mon Nov 07, 2016 9:58 pm

Cateva observatii la prima vedere:
- boilerul in schema este instalat direct la iesirea din soba
Daca nu vrei sa ai apa periculos de fierbinte, cel mai bine este sa legi boilerul ca si pe un calorifer si fie pui un robinet termostatat cu senzor extern care masoara temperatura apei calde din boiler fie folosesti o vana cu 2 cai si un termostat electric. In ambele cazuri reglezi temperatura la care apa este oprita sa mai intre in boiler la maxim 50C.

- pompa existenta se leaga la un termostat care masoara temperatura apei la iesirea din soba, cat mai aproape de soba. Acest termostat se regleaza la cca. 65C, a.i. la o temperatura inferioara pompa sa se opreasca

- termoventilul care este inainte de pompa existenta este o piesa f f importanta dar care se poate bloca, cu consecinta ca fierbe apa si pocneste instalatia. Sunt necesare 2 elemente suplimentare:
A) 2 supape de siguranta la 3 bari (pot fi si de 2,5 bari), montate in paralel, pe tur, la iesirea din soba. Evacuarea se face undeva unde nu exista pericol de oparire daca supapele declanseaza.
B) un circuit simplu de ocolire a termoventilului, cu un robinet pe el. In conditii normale robinetul este inchis, dar la o eventuala urgenta in timpul revelionului poate fi extrem de folositor daca se blocheaza termoventilul. La blocarea termoventilului se deschide robinetul de ocolire si circuitul poate functiona asa cateva zile sau saptamani pana vine cineva sa inocuiasca piesa defecta.

- pompa existenta este recomandabil sa fie alimentata cu un ups. Atentie - ups-urile nu sunt toate la fel, trebuie sa fie ups care sa genereze forma de unda sinusoidala, pt. motor. La un magazin unde vorbesti cu cineva calificat va sti sa te indrume. Recomand un ups la care sa se poata atasa un acumulator de 12V. La magazinele rombat gasesti acumulatoare de 12V special proiectate pentru ups-uri si care iti asigura o autonomie de cateva ore, suficient pt. revenirea curentului. Un electronist sau chiar electrician competent te poate ajuta, este f simplu.

- vana cu 3 cai de la intrarea in puffer am folosit-o si eu pana acum dar am decis sa renunt la ea. In primul rand ca nu este suficienta de una singura, necesita si un servomotor de actionare pt. integrare cu automatizarea sistemului, altfel mai mult incurca. In al doilea rand, daca in casa nu mai este nevoie de caldura si pompa de incalzire nu functioneaza, reziztenta hidraulica a pufferului este mult mai mica decat cea a circuitului caloriferelor, a.i. in mod natural practic toata apa calda de la soba merge la puffer daca nu merge pompa de incalzire. Recomand cu incredere sa folosesti un simplu T si sa cumperi alte piese daca o returnezi.

- pompa de curculatie a circuitului caloriferelor se leaga la un termostat de ambient care se amplaseaza in incaperea cel mai des folosita. Aici reglezi temperatura de varf si cea de repaos. unele termostate stiu 3 temperaturi diferite. Dupa aceea se aleg programele care spun intre ce ore este temperatura de varf (de ex. seara si dimineata) si cand este temp de repaos, de ex. noaptea si cand esti la servici. Pompa nu porneste decat daca temperatura in casa scade sub temperatura presetata. Altfel toata apa calda se acumuleaza in puffer pt uz ulterior, cand va fi nevoie.

- pentru ca pompa de incalzire sa nu mearga cand nu este apa calda in puffer sau in soba, recomand ca alimentarea pompei sa se face prin termostatul de ambient legat in serie cu un termostat care se amplaseaza acolo unde este pe desen vana cu 3 cai. Astfel, chiar daca in casa e nevoie de caldura, daca soba nu merge si in puffer nu mai este apa calda pompa nu circula apa rece degeaba in calorifere

- pe toate caloriferele in casa recomand robineti termostatati, care se pun pe minimul de temperatura de confort, pentru o autonomie a pufferului cat mai mare

- pentru monitorizarea sistemului, recomand termomentru si manometru la iesirea din soba, precum si 3 termometre la puffer - sus, mijloc si jos.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: teracota cu automatizare

Post by gi0 » Tue Nov 08, 2016 7:11 pm

Paiii ... mai intai ce necesar termic aveti ?
Apoi cati kw poate acoperi schimbatorul ?
Ce putere are teracota , cat asigura prin radiatie si cat prin schimbator ? Ce putere are fiecare radiator existent ? Ce putere vor avea radiatoarele de la etaj ? Cati litri are boilerul sau cate persoane vor utiliza ACC ? Temperatura optima ptr un boiler este de 60*C , cu cat temperatura este mai mica , cu atat mai mult scade mai repede datorita faptului ca apa din exterior poate intra la 5-7*C . Indiferent de asezarea boilerului fata de centrala , se adauga la kw necesari pentru incalzirea lui , plus kw necesari pentru puffer , plus kw necesari incalzirii prin radiatie .
La toate acestea se ia in calcul numarul de ore de autonomie dorite .
Un schimbator asezat in focar sau in podul focarului nu va inrautati foarte mult randamentul in comparatie cu un focar inconjurat complet de apa . In cazul d-voastra asezarea schimbatorului in focar este bine aleasa . Un schimbator asezat in fumuri se calculeaza cu 3kw pe mp .
Deci incepeti cu inceputul , care este necesarul de caldura al casei d-voastra ?
Masurati lungimea si diametrul tuburilor schimbatorului pentru a afla puterea de captare , si abia apoi veti putea sti daca agregatul d-voastra poate incalzi un puffer de 1000 de litri si un boiler de ...n litri .
Restul la timpul potrivit . Trebuia sa achizitionati pufferul dupa aceste calcule . Am puffer si stiu ce spun .
Cu stima .

gedos4u
junior
Posts: 8
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:53 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by gedos4u » Tue Nov 08, 2016 11:49 pm

Necesarul termic al casei ar fi 26,7 kw - parter 14,7, etaj 12. Am calculat Lxlxhx55x1,163. Casa este neizolata pe exterior. Parterul are vată minerală de 5, interiorul fiind rigips. Etajul e tencuit si atât. Puterea caloriferelor de la parter este 13,2 kw , diferenta pana la 14,7 fiind data de faptul ca in camera cu soba nu am pus calorifer. Boilerul are 100 litri si va fi folosit de 4 persoane. Nu pot masura acum registrul, dar il masor dimineata.

gedos4u
junior
Posts: 8
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:53 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by gedos4u » Wed Nov 09, 2016 12:20 am

Multumesc, cezar, am sa țin cont de toate sfaturile tale. Un ups era oricum in plan pt pompe, nu stiam de baterie ca este specială.

gedos4u
junior
Posts: 8
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:53 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: teracota cu automatizare

Post by gedos4u » Wed Nov 09, 2016 7:34 am

Pt gi0, cu tot cu multumiri: Registrul are 312 cm liniar la 6 cm diametru exterior si 532 cm liniar la 3 cm diametru exterior.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: teracota cu automatizare

Post by gi0 » Wed Nov 09, 2016 8:54 am

Ar iesi un schimbator de 10 kw datorita asezarii lui in focar , care impreuna cu radiatia sobei abia puteti acoperi necesarul de la parter . Nu vreu sa va dezamagesc , dar pentru puffer ce mai ramane ?
Cu stima .

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: teracota cu automatizare

Post by gi0 » Wed Nov 09, 2016 9:09 am

Izolatia pe exterior o recomand cu toata inima . Aici investiti mai intai si iarna aceasta mergeti cu ce aveti . Puteti
lega si pufferul in instalatie , dar faceti o linie de by-pass , prioritatea sa fie incalzirea casei si ce mai ramane sa mearga in puffer pentru acumulare . Daca radiatoarele se racesc intr-o ora , inseamna ca nu va puteti baza deloc pe acumularea din soba .
Repet ca asezarea schimbatorului in focar este o alegere fericita , altfel nu obtineati mai mult de 3kw pe suprafata de 1mp .
Pentru o autonomie de 8 ore intre alimentari ati avea nevoie de un cazan de 25 kw . Puferul de 1000 de litri nu poate asigura o autonomie mai mare . Pentru moment faceti ce puteti cu ce aveti si investiti in izolatia exterioara , minim 100mm desi dupa opinia mea este putin .

Cu stima .

Post Reply