Boiler

boilere cu acumulare, schimbatoare, sobe cu registri

Moderator: sobe

Post Reply
gi0
senior
Posts: 6188
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Thu Oct 11, 2018 6:28 am

Latest post of the previous page:

Sunt foarte mici racordurile , pompa se va opinti pe aspiratie pentru ca volumul de apa este prea mic pentru cat poate ea .
Sigur sunt racorduri de apa si mai mari .
http://www.romsanit.ro/produs/racord-ap ... l175-400mm
Doar un exemplu . Cred ca si la dedeman au ...
https://www.dedeman.ro/ro/racord-extens ... /p/3001262
Cu stima .

valahul
junior
Posts: 45
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Thu Oct 11, 2018 1:02 pm

Mersi mult. AM SCHIMBAT RACORDURILE CU 3/4 INOX. Problema e ca am apucat sa fac niste teste ieri si cu racordurile de 1/2 si pot spune ca MTS10z-ul functioneaza perfect pe IC dar pe ACM nu.
De ce? Pompa imi merge aproape tot timpul. SAU DUPA REGULI CARE NU SUNT EXPLICATE SAU NU LE INTELEG.
In manual spune: Pompa ACM porneste daca temperatura setata boiler (P3) nu a fost atinsa si daca temperatura cazanului este cu 5° C mai mare decât temperatura setata pentru boiler ACM (protectie împotriva racirii).
Totodata mai are o setare P5 temperatura pornire pompa ACM (20- 70°C ).
Eu am crezut ca daca setez p3 sa zicem 40 grd, pompa acm se opreste cand senzorul raporteaza 40, sa nu mearga in gol. Iar daca am setat temp boiler 45, cand senzorul acm raporteaza 45 grd, pompa se opreste. Iar daca setez temperatura pornire pompa ACM 30 grade si senzorul arata 24 nu trebuie sa porneasca.
Ei, nu. Merge mult timp, beculetul e aprins, Ori nu am inteles eu cum functioneaza.
Exemplu azi:
enzorul raporteaza 24 grd
Temperatura boiler 30 grd
Temperatura pornire pompa ACM 20 grd.
Si pompa nu mergea, ledul nu era aprins...
Daca ma mai inerveaza o pun in seriata cu un termostat pus pe tur pompa de ACM, reglat la 50 grd, sa mearga doar cand merge si cazanul...

P.S am mai gasit pe un site cum functioneaza ACM:
Activarea pompei de încărcare a boilerului de apă caldă menajeră se realizează peste temperatura setată de utilizator. Pentru funcționarea pompei boilerului trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:
- temperatura centralei (cazanului) trebuie să fie mai mare decât a boilerului
- temperatura boilerului trebuie să fie mai mică decât ceea setată
Pentru a preveni funcționare permanentă a pompei de apă caldă menajeră putem seta o valoare de histereză (valoare cu care să scadă temperatura apei din boiler pentru a reactiva pompa de reîncărcare).
Dar nu spune cat sa setezi valoarea de histereză sa nu mearga in gol... se poate intre 1 si 30 grd.

gi0
senior
Posts: 6188
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Thu Oct 11, 2018 1:31 pm

Sa intelegem mai bine ... Vorbiti de pompa dintre boiler si dus , chiuveta ... Da ?
Ca aceasta pompa are senzor de temperatura pe teava care duce la chiuveta si dus si unul pe boiler . Sau doar unul care lucrraza intre si intre anumite grade setate pe controller .
Ce legatura are cu cazanul ? Cazanul poate fi rece dar in boiler pot avea apa calda ...

valahul
junior
Posts: 45
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Thu Oct 11, 2018 1:46 pm

Nu. Vorbesc de pompa legata pe boiler, PE SERPENTINA DIN BOILER, care incalzeste apa menajera.

gi0
senior
Posts: 6188
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Thu Oct 11, 2018 2:24 pm

Deci vorbeam de lucruri diferite ...
Temperatura de oprire a pompei setata la minim 60 de grade si cea de oprire la 45 de grade . Cu cat este mai calda apa in boiler cu atat mai bine , dar 60 este tocmai buna . Senzorul de pornire si oprire este pe boiler . Dar aceasta temperatura este conditionata de cea de pe cazan , temperatura care trebuie sa fie minim 65 de grade . Daca este mai jos , pompa nu mai poate incalzi boilerul .
Cel mai bine pe boiler mentineti 50 de grade cu minim de 40 de grade .

gi0
senior
Posts: 6188
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Thu Oct 11, 2018 2:26 pm

Poate ajuta si manualul acesta , dar este in engleze . Daca nu cumva il aveti deja in romana ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

valahul
junior
Posts: 45
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Thu Oct 11, 2018 10:30 pm

Acum e alta problema... am desfacut din boiler sondele de temperatura, sau senzorii termostatului cu care a venit, care erau bagati intr-un loc special destinat, o gaura destul de mare, pozitionata in sus, in jur de 40 cm lungime, si am introdus senzorul electronicii. Desi apa in boiler fierbe, el nu arata mai mult de 28 grd... Senzorul merge bine, daca il lipesc de teava de tur, imediat sare temperatura, indica corect. Nu inteleg de ce nu arata in boiler... tre sa iau temperatura acm, iar altundeva nu vad unde sa il bag...

DAN
senior
Posts: 1088
Joined: Mon Sep 07, 2015 1:47 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 16 times

Re: Boiler

Post by DAN » Thu Oct 11, 2018 10:50 pm

Valahul, testeaza macar senzorul pana la 90 de grade sau 100
in apa fiarta, vezi ce indica.
"Abilitatea noastră de a persevera, în ciuda obstacolelor şi a dezamăgirilor, denotă încredere în noi înşine. " - Peter Arnold

User avatar
anduvirgil
senior
Posts: 3333
Joined: Wed Nov 28, 2012 9:59 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Boiler

Post by anduvirgil » Fri Oct 12, 2018 7:59 am

Nu face contact cu suprafata metalica in boiler. Posibil sa fie senzor de contact nu imersie (sub forma de bulb, teaca).
In general acesti senzori sunt de tip NTC.

valahul
junior
Posts: 45
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Fri Oct 12, 2018 9:06 am

Senzorul functioneaza bine, l-am verificat.
Da, este senzor de contact. De asta l-am fixat pe o sarma groasa cu care l-am impins in sus senzorul sa faca contact cu peretele gaurii. Si asa nu arata bine temperatura.
Ma gandesc ca posibila cauza sa fie depuneri in interior care sa lucreze ca izolator termic. As scoate rezistenta sa vad. Boilerul merge de 7 ani. Mi sa o pun la loc bine, sa nu curga apa, nu am mai desfacut-o.

gi0
senior
Posts: 6188
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 15 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Fri Oct 12, 2018 11:25 am

Senzorii sunt de obicei suptiri in comparatie cu care tecii . Exista si dispozitive ca tin sonda lipita de teaca . Sonda de temperatura trebuie bagata pana in capatul tecii pentru a depasi izolatia boilerului .Pentru transferul de caldura se foloseste pasta termoconductoare cu care se umple teaca si apoi se introduce sonda de temperatura . Sau se foloseste teaca care are silet lainterior si o piulita tip presetupa care etanseaza pe corpul sondei sau pe cablul rotund .Sonde se umpje cu ului de transformator , se strande piulita pana la etansare si se monteaza teaca pe boiler . Apoi se monteaza firul in controller .
Cu stima .

Post Reply