Consolidare casa chirpici

Moderator: sobe

Post Reply
ppcrst
junior
Posts: 6
Joined: Mon Sep 08, 2014 8:34 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Consolidare casa chirpici

Post by ppcrst » Mon Sep 08, 2014 9:15 am

Buna ziua si Bine v-am gasit.
Am o problema si vreau sfaturi de la cei care au trecut prin asa ceva. Am o casa la tara, din "chirpici", alcatuita din 3 camere si prispa pe toata lungimea ei. Utima oara a fost "reconditionata" acum 50 de ani. Din ce am aflat, la vremea respectiva, pe peretii interiori si exteriori au fost batute cuie din loc in loc, iar pe aceste cuie a fost "tesuta" sarma. Aceasta "plasa"improvizata a fost tencuita. Acum, dupa 50 de ani, am dori sa refacem casa: reparatii crapaturi (aparute in special pe colturile casei, din care unele au adancimi si marimi considerabile, aproximativ grosimea-latimea si lungimea-adancimea unui deget), termosistem exterior, lavabila interior si exterior.
Intrebarile mele sunt:
- datorita faptului ca au aparut aceste crapaturi cu dimensiuni considerabile, este necesara subzidirea si consolidarea cu aportul grinzilor, centurilor ,etc
- cu ce materiale recomandati sa se faca reparatiile in interior si exterior
- podeaua(din scandura masiva si intr-o conditie excelenta), cum am putea sa o izolam (mentionez ca este montata direct pe pamant)
- ce recomandari aveti referitor la sistemul de termoizolare exterior(inclusiv pod); avem probleme cu soarecii, deci va rog sa tineti cont in sfaturile dvs. si de acest aspect
- tavanul casei este realizat din sipci, nut si feder cu o vechime peste 75 de ani, iar peste (in pod), pamant; acum, datorita vechimii, sipcile s-au distantat si curge pamant; vrem sa reconstruim/imbracam acest tavan existent, dar nu stim cu ce: variantele ar fi PFL melaminat(varianta ieftina) sau Rigips(varianta mai costisitoare)
- in interior exista la cele 3 camere o singura soba; pe aceasta soba intentionat sa montez o serpentina pe care sa o leg la 3 + 1(pe prispa) calorifere, pentru caldura; este eficient, are cineva montat asa ceva ?

Multumesc anticipat.

User avatar
Razvan
Moderator
Posts: 1896
Joined: Sat Nov 24, 2012 1:48 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: Consolidare casa chirpici

Post by Razvan » Mon Sep 08, 2014 6:51 pm

Prima intrebare ar fi : casa are jgheaburi pentru colectarea apei de ploaie ?
si a doua: Mai mult ca sigur nu are fundatie dar intreb, are fundatie? sau macar este ridicata deasupra cotei zero?
Ce arde, nu putrezeste...

User avatar
tonyst
senior
Posts: 3678
Joined: Fri Jan 04, 2013 11:11 am
Location: Constanta
Has thanked: 9 times
Been thanked: 14 times

Re: Consolidare casa chirpici

Post by tonyst » Mon Sep 08, 2014 8:14 pm

ratontop wrote:Prima intrebare ar fi : casa are jgheaburi pentru colectarea apei de ploaie ?
si a doua: Mai mult ca sigur nu are fundatie dar intreb, are fundatie? sau macar este ridicata deasupra cotei zero?
E clar Razvan ca fisurile aparute sunt datorate infiltratiilor si fundatia ca la o casa veche de chirpici . Fara sa vezi , zona ,terenul de fundare , ce elemente de rezistenta are casa , e greu sa ti dai o parere . Pana la calcul termic , intervine consolidarea constructiei si normal izolatii.

ppcrst
junior
Posts: 6
Joined: Mon Sep 08, 2014 8:34 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Consolidare casa chirpici

Post by ppcrst » Tue Sep 09, 2014 10:49 am

Casa a avut burlane, pana acum 10 ani, cand datorita ruginii, socrul meu le-a demontat. Cat despre "temelie", NU stiu ce sa zic. Informatiile culese recent indica ca ar avea, acum cat,cum si in ce fel nu stiu. Din ce se vede are la baza, turnat beton pe o inaltime de cca 1m si o grosime de cca 5cm(seamana cu o centura foarte inalta), precum si un "trotuar"din beton de jur imprejur de aproximatic 0.5m latime si o grosime de cca 10cm. Ambele in conditie foarte buna, tinand cont ca au cca 50 de ani vechime, daca nu si mai mult.. Si DA, nivelul casei este la cca 1m deasupra nivelului solului; ca sa fiu mai clar, trebuie sa urci treptele, 3 la numar, ca sa poti intra in casa (nivelul pardoselii).

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Consolidare casa chirpici

Post by gi0 » Wed Sep 10, 2014 9:39 pm

Seara buna.
Din cele spuse de d-voastra,situatia nu e chiar asa simpla.Chiar daca casa este ridicata pe soclu la o anume inaltime,asta nu inseamna ca soclul este din beton armat.Poate fi si din piatra zidita cu pamant galben si nisip asezat pe o temelie construita la fel.Crapaturile sunt mari si trebuie verificat daca acestea coboara si pe soclu sau sunt doar pana acolo si daca sunt de la baza pana la acoperis si de pe o parte pana cealalta a zidului.Puteti verifica personal cu un dreptar daca in urma crapaturilor,s-au deplasat peretii inspre exterior sau invers.
Cu dreptarul se vede usor daca peretii mai au continuitate sau nu.Aveti grija ca la o casa de chirpici,daca nu sunt stalpi,rezistenta este asigurata tocmai de colturi si imbinarile de zid.Pana la izolatie si alte lucrari trebuiesc eliminate cauzele care au dus la aceste crapaturi.Pe urma lucrurile sunt mai simple.Un mester poate verifica cum este facuta temelia si soclul printr-o mica sapatura ,doar ca va afecta trotuarul in acea zona.Acea sapatura poate da si posibilitatea observarii unor infiltratii,apa lasa urme de eroziune,uneori goluri.
Cu stima.

ppcrst
junior
Posts: 6
Joined: Mon Sep 08, 2014 8:34 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Consolidare casa chirpici

Post by ppcrst » Tue Sep 16, 2014 8:04 am

Sambata am verificat "existenta"temeliei; EXISTA si desi peretii au fost "armati" cu "plasa metalica manuala" odata cu turnarea temeliei, totusi apa sa infiltrat si casa sa "lasat"cu totul spre spate. Crapaturile sunt la colturile casei si desi sunt destul de mari, sunt doar pe interior.

User avatar
admin
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Consolidare casa chirpici

Post by admin » Tue Sep 16, 2014 10:37 am

Nu va recomand sa investiti in asa ceva, la reparatii de amploare ma refer. Poate si casa a fost facuta pe un sol impropriu pentru greutatea ei.
Mai bine incepeti o casa de la 0 si o construiti in ani de zile decat sa bagati banii in reparatii. Stati cu casa asa cativa ani si langa inaltati alta.
Skype user sobezidarie.

Post Reply