Gratar de gradina plus cuptor pizza

Gratare Traditionale, Gratar Caramizi, Brick Barbecue, Cuptoare de pizza

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
postasul
membru
Posts: 150
Joined: Fri Sep 27, 2013 8:37 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Gratar de gradina plus cuptor pizza

Post by postasul » Mon May 13, 2019 6:12 am

Salutare si bine v-am regăsit! Revin pe forum si va cer ajutorul... Vreau sa construiesc un gratar in curte iar lipit de el sa fac si un mic cuptor pentru pizza, lahmacum si alte minunății. Sincer sa fiu, nu am un proiect bine definit, motiv pentru care sunt ferm convins ca voi face multe greșeli pe parcursul ridicării "minunăției".
Pana acum am reusit sa torn placa de jos, am facut picioarele din boltari ai am turnat urmatoarea placa. Partea din fata a picioarelor o voi masca cu cărămidă plina. Am ales această varianta pentru a mai economisi din bani. Vor fi cheltuieli mai mari in partea de sus.
Ce nedumeriri am:
1. La cuptor, între vatra care va fi din samota groasa de 63mm si placa de beton, ajunge un rand de caramizi pline ca izolatie? Caramida sa o pun pe 63 mm sau pe 115 mm? Sau mai trebuie si alta izolatie?
2. Cupola trebuie facuta neaparat din samota groasa sau merge si din semi-samota? Am vazut la dedeman semi-samota Helios P63A. E buna? E la jumătate de pret fata de samota...
3. Cu ce lipesc samota? Am vazut mortar refractar dar am citit prin mai multe locuri ca nu e asa de bun, ca si dupa incalzire nu s-a intarit, etc...
4. La gratar trebuie sa captusesc cu samota pana sus sau ajunge doar in zona focarului?
5. Cum pot lega gratarul si cuptorul pe același cos de fum?
In speranta ca ma veti lamuri la aceste prime întrebări, va doresc o saptamana frumoasa!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

flavius76
SUPORT
Posts: 2390
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Gratar de gradina plus cuptor pizza

Post by flavius76 » Mon May 13, 2019 6:00 pm

La vatra sub caramizile vatrei pui ceva izolator, vata minerala sau bca, vata izoleaza mai bine, in acest caz caramizile vin sprijinite pe niste picioare din caramida sau direct pe vata doar ca va fi putin flotanta vatra in acest caz. Ajunge un rand de caramida de 63mm, iar izolatia minim 50mm.

Nu am vazut la nimeni cupola de samota, merge din caramida normala sau semisamota. Semisamota nu rezista in focarul sobelor unde sunt temp mari, aici fiind deschis focarul, nu se ating temp din focare inchise. Nu stiu cum se comporta la inghet dezghet daca il lasi neacoperit.

Samota o lipesti cu lut si nisip, daca e in zone ferite de umezeala, sau poti folosi mortare scumpe ca ak fire, etc.
Samota cred ca e optionala, oricum temp cea mai mare e in zona piramidei, partea de deasupra focului.

Legarea traseului de fum se face fie prin zidul despartitor, fie prin spatele gratarului, se dubleaza peretii astfel incat sa formeze un canal, aici depinde cum vine cosul.

flavius76
SUPORT
Posts: 2390
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Gratar de gradina plus cuptor pizza

Post by flavius76 » Mon May 13, 2019 6:57 pm

Izolatia descrisa mai sus era pt gratar, la cuptor trebuie ca baza sa fie de 120mm grosime, iar sub, izolatie de vata sau bca sau caramida cu goluri. Izolatia e necesara la intreg cuptorul de minim 5cm, asta pt economie de lemne si incalzire rapida. Deasemenea intreg cuptorul trebuie sa fie cu grosimea de 120mm, apoi izolatia, apoi stratul exterior de ce vrei, tencuiala de 2cm sau caramida daca mai e loc.

Post Reply