Page 3 of 4

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Wed Sep 03, 2014 11:21 pm
by cristimoisuc

Latest post of the previous page:

Dupa ce am facut functionala plita m-am lenevit si n-am mai terminat si cuptorul. Zilele astea , daca ma lasa vremea , poate termin si bolta cuptorului. Poze noi le am doar pe astea dar lucrarea e mai inaintata si voi reveni cu noi poze cat de curand.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sat Sep 06, 2014 1:29 pm
by cristimoisuc
Aseara am reusit sa termin bolta cuptorului dar era prea tarziu pentru poze iar azi sunt la munca .Mai am in schimb ceva poze din urma:

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sat Sep 06, 2014 2:20 pm
by Razvan
Arata bine Cristi :thumbup:
Pentru anul viitor am in proiect ub multifunctional dar inca oscilez intre cuptor alb si negru... Sunt cam nehotarat :)

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sat Sep 06, 2014 3:41 pm
by cristimoisuc
Atunci sa fie si alb si negru. La mine admisia si refularea fumului in cuptor pot fi acoperite cu cate o samota subtire si deschizand siberul de mai sus am cuptor negru.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Thu Sep 11, 2014 11:32 pm
by cristimoisuc
Azi am cam terminat cu soba.Era si timpul! Maine sper sa fac cateva probe cu cuptorul sa vedem cum merge.Am mai scos o data plita caci a trebuit sa leg riserul ce a crapat de la temperaturile atinse.Se vede cat de curat e in soba- nimic funingine , parca ar fi in focar facuta poza. :dance:

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Sep 14, 2014 8:52 am
by cristimoisuc
Revin cu primele impresii ( si cu prima productie).
Prin cuptor circula gazele de ardere, nu am facut focul direct in cuptor ( desi am aceasta posibilitate) deci pot gati simultan la plita si in cuptor. :thumbup:
Avantajul este ca valorific mult mai bine lemnele decat daca faceam focul numai in cuptor si pot arde resturi de lemn si sa coc si paine in acelasi timp (in cuptor , pentru a face paine traditional, ardeam doar lemn de fag).
Dezavantaje ar fi:trebuie pus constant lemne pe foc(am un mic buncar ce imi permite sa alimentez la jumatate de ora-lemnele fiind laturoaie de brad)si o usoara murdarire cu funingine a tavilor de paine + painea ceva mai colorata, fara a avea gust de fum.
Temperatura medie in cuptor, dupa ce intra in regim soba, este de 210 grade. Temperatura este masurata prin intermediul unui termometru montat in partea de sus a cuptorului , deci in partea de jos a cuptorului vor fi ceva mai mici temperaturile , gazele fiind stratificate.
Temperatura maxima in cuptor am avut-o de 250 gr. C .
Tavile de paine nu le-am asezat direct pe vatra cuptorului pentru ca e destul de rece nefiind facut focul pe vatra , ci le-am suspendat pe 2 caramizi puse pe cant ca sa poata fi imersata in gaze fierbinti toata tava.
Am copt paine si direct pe vatra , caz in care am pus peste cele 2 caramizi o bucata de granit.In cazul asta am asteptat o jumatate de ora sa se infierbante granitul.
Tot timpul in care am copt in cuptor am avut si zacusca pe plita deci soba a functionat la toata capacitatea .
Temperatura pe cos am avut-o cea mai mare, la 9 ore de la inceperea arderii, de 120 gr. C dar numai daca focul ardea puternic , in rest statea in jur de 90 gr. C.
Inafara de paine am mai avut la cuptor dovlecei, friptura si piftele la tava si testarea pentru toate a fost multumitoare.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Thu Sep 18, 2014 10:36 am
by cristimoisuc
Am uitat sa dau consumul de lemne- cam 3 kg de lemn pe ora , in cazul meu lemn de brad.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Sep 21, 2014 9:36 pm
by cristimoisuc
E gata si acoperisul sobei. Am facut un fel de cuptor alb din tabla , in interiorul cuptorului negru si l-am si folosit ieri . A iesit painea la culoare asa cum trebuie sa fie dar n-am apucat sa fac poze caci era tarziu cand am scos din cuptor iar dimineata erau incepute ambele. :thumbup:

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Dec 14, 2014 2:40 pm
by cristimoisuc
Acum ca vin sarbatorile cu tot dezmatul culinar , va arat ce se mai poate face la soba de afara :

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Dec 14, 2014 2:53 pm
by anduvirgil
cristimoisuc wrote:Acum ca vin sarbatorile cu tot dezmatul culinar , va arat ce se mai poate face la soba de afara :
La ce temperatura, ce esenta de lemn (frumoasa culoare)?
In rest cred ca sunt "acre" si le pot "distruge" eu :lol:

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Dec 14, 2014 3:20 pm
by cristimoisuc
Nici mie nu mi-a venit sa cred ce fain iese . Temperatura s-a invartit in jur de 150 °C , cai nu prea am forjat focarul ca nu mai facea fum. :wtf:
Toata operatia a durat ceva mai mult de 2,5 ore dar carnea a stat 4 zile cu sare ,piper macinat , usturoi granulat ,boabe de mustar si un pic de boia de ardei dulce.
Dupa aia am mai tinut carnea gata afumata in cuptorul alb , de la soba din casa, ala ce nu trece de 100 °C , cam 3-4 ore .
A iesit muschiul mai uscat - ca o pastrama din care nu musteste apa. Cu gustul e mai complicat de explicat , ce va pot spune e ca in comert nu gasesti asa ceva - indiferent de pret. :D

PS Am folosit lemn de brad la foc .