problema termomanometru capilar

sobe, pompe de caldura, cazane, centrale termice cu lemne

Moderators: sobe, teracotix

User avatar
valahul
junior
Posts: 119
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 2 times

problema termomanometru capilar

Post by valahul » Fri Nov 16, 2018 9:44 am

In urma unui incident nefericit, uitand robinetii de pe tur si retur inchisi, facut foc, ss-urile dupa ei, vazut la 85 grade, deschis, etc... manometru cu capilar de la cazan s-a decalat cu 1,5 bari +. Adica cand era 0 instalatie, el arata 1,5. Dat acul in sens invers tare, revenit. Dar, cand celelalte 4 manometre de la centrala aratau 1,8-2 bari, capilarul centralei 1,3-1,4. Deci cu 0,4 mai putin. Banuind ca s-a stricat, am cumparat unul nou si montat, surpriza si asta arata la fel.
Acum, ce poate fi baiul? Din cauza presiunii exagerate, cred ca au fost la incident peste 6 bari, valva aia sau ce e ca nu stiu, in care se monteaza capilarul sa fi patit ceva? Si acel fir de cupru care leaga capilarul de indicator este gaurit (teava) si indoindu-l destul de mult s-a putut strangula? Sau m-am mai gandit sa nu fi pozitionat exact varful capilarului in valva si dupa aia sa strang flansa mica cu filet care il pozitioneaza, cam joaca firul de Cu in acesta, sa se fi indoit?
Nu pot sa imi explic decalajul, la primul termomanometru am inteles, s-a putut busi la incident. Dar la al doilea, care e nou, e fapt...
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 39 times
Contact:

Re: problema termomanometru capilar

Post by gi0 » Fri Nov 16, 2018 2:05 pm

Cred ca glumiti , nu-i asa ?
Nu am vazut pana acum termometru capilar care sa arate presiunea . Banuiesc ca vorbiti de manometru cu capilar ...

User avatar
valahul
junior
Posts: 119
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 2 times

Re: problema termomanometru capilar

Post by valahul » Fri Nov 16, 2018 2:29 pm

gi0 wrote:
Fri Nov 16, 2018 2:05 pm
Cred ca glumiti , nu-i asa ?
Nu am vazut pana acum termometru capilar care sa arate presiunea . Banuiesc ca vorbiti de manometru cu capilar ...
Nici una, nici alta, termomanometru, le indica pe ambele (T + P). Am scris in post.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 39 times
Contact:

Re: problema termomanometru capilar

Post by gi0 » Sat Nov 17, 2018 12:42 pm

OK , am inteles , termomanometrul cazanului , nu a centralei ...
Unde sunt situate celelalte manometre ?

User avatar
valahul
junior
Posts: 119
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 2 times

Re: problema termomanometru capilar

Post by valahul » Sat Nov 17, 2018 3:46 pm

Cred ca o poza face cat o mie de cuvinte. Am atasat poza cu instalatia, si incercuit manometrele si langa am trecut valoarea indicata.
camera-centrala111.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 39 times
Contact:

Re: problema termomanometru capilar

Post by gi0 » Sat Nov 17, 2018 7:33 pm

Faceti va rog poze de aproape pentru fiecare termometru , inclusiv termomanometru .
Puteti inverasa termometrul care indica 1,8 cu cel care indica 2 ?
Cu stima .

User avatar
valahul
junior
Posts: 119
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 2 times

Re: problema termomanometru capilar

Post by valahul » Sat Nov 17, 2018 9:55 pm

OK.
Poze facute in acelasi timp, 72 grd in cazan, pompa de ic nu mergea in acel moment.
Termomanometrul cazanului, 1.4 bari:
cazan.jpg
Manometru pe tur, la 40 cm de iesirea din cazan, 1,6 bari:
tur.jpg
Manometru pe retur, la 40 cm de intrarea in cazan, 1,9 bari:
retur.jpg
Manometru pe tur, la cam 1m de cazan, pus pe alimentarea cu apa rece, de unde umplu instalatie, dar pe instalatie, 1,9 bari:
alimentare.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 39 times
Contact:

Re: problema termomanometru capilar

Post by gi0 » Sat Nov 17, 2018 10:38 pm

Termometre cu temperaturi diferite , gradatii diferite . Un manometru de patru bar gradatie nu va avea aceeasi indicatie cu unul de 6 bar gradatie .
Si la rece tot 1,4 bar arata cel de pe cazan ? Daca da , este ceva cu teaca , probabil infundata ... Ar trebui sa creasca cam 0,2 bar .
Mai este un motiv ca presiunile sa fie diferite , pozitia lor in instalatie fata de pompa .
Cu stima .

User avatar
valahul
junior
Posts: 119
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 2 times

Re: problema termomanometru capilar

Post by valahul » Sun Nov 18, 2018 8:33 am

gi0 wrote:
Sat Nov 17, 2018 10:38 pm
Termometre cu temperaturi diferite , gradatii diferite . Un manometru de patru bar gradatie nu va avea aceeasi indicatie cu unul de 6 bar gradatie .
Si la rece tot 1,4 bar arata cel de pe cazan ? Daca da , este ceva cu teaca , probabil infundata ... Ar trebui sa creasca cam 0,2 bar .
Mai este un motiv ca presiunile sa fie diferite , pozitia lor in instalatie fata de pompa .
Cu stima .
Da, dar inaine de incident termomanometrul cazanului arata cam acelasi lucru ce cel de pe alimentare.
gi0 wrote:
Sat Nov 17, 2018 7:33 pm
Puteti inverasa termometrul care indica 1,8 cu cel care indica 2 ?
Ar insemna sa pierd apa, acum sunt cu foc non stop. Daca prin o ocazie, daca nu la vara, oricum vreau sa mai fac ceva la instalatie.

Si cel mai important, despre ce teaca infundata este vorba la manometru? Cum as putea sa o desfund?
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 39 times
Contact:

Re: problema termomanometru capilar

Post by gi0 » Sun Nov 18, 2018 3:14 pm

Unde intra tubul capilar de la manometru nu are o teaca ? Intra direct in peretele cazanului ?
Nu am inteles care este treaba cu manometrul de pe alimentare ...
Eu am un termomanometru pe cazan si unul pe puffer . Nu am pe pardoseala sau radiatoare pentru ca am aceeasi presiune pe toata instalatia datorita pufferului care are rol de butelie de egalizare . D-voastra va lipseste , desi aveti mai multe pompe in centrala . Si de aici pot aparea diferente de temperatura ...

Post Reply