Montaj aer conditionat

Moderators: sobe, teracotix

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciobimar » Wed Apr 17, 2013 11:27 pm

Latest post of the previous page:

Va multumesc dragi colegi ...si eu tot asa am facut ...am tot citit..si se spunea din cate am inteles eu ca pe acel capat de teava care il montezi ar putea ramane aer si care la randul lui ar contine apa si alte alea ce ar dauna...dar cu o purjare de 10 secunde parca ...se elimina aerul ....nu sunt sigur 100% dar ....

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Montaj aer conditionat

Post by phoenix » Wed Apr 17, 2013 11:47 pm

Unde e Stelica frigotehnistu'?
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Montaj aer conditionat

Post by Instalatorul de Iasi » Thu Apr 18, 2013 7:27 pm

Eu ştiam că, la această aplicaţie, pompa de vid este foarte importantă ŞI pentru că scoate toată apa din instalaţie... dar nu sînt frigotehnist.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

User avatar
ciine
membru
Posts: 795
Joined: Mon Jul 02, 2012 7:53 am
Location: Valcea
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciine » Thu Apr 18, 2013 8:58 pm

De unde apa ,
ca aparatele sunt noi , iar daca e vorba de vaporii din aer , atunci purjarea inlocuie toata coloana de aer.

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciobimar » Fri Apr 19, 2013 10:30 am

Va salut...voi continua ..am masurat si taiat tevile din cupru moale pentru legaturile dintre UI si UE..cea subtire de 6 este de 64cm si cea de 12 este lunga de 77cm..la taiere trebuie sa se aiba grija sa nu se forteze aparatul de taiere ca sa nu se stranguleze-deformeze teava in timpul taierii... deci se avanseaza cate putin ..dupa ce se taie se debavureaza interiorul..apoi se bercuiesc la un capat ...dupa asta se introduc reductiile fiecare in sensul lor ..si se bercuieste si la celalalt capat...eu la bercuit fac cateva probe sa vad cum se face mai bine... fiindca unele tevi sunt mai groase ,altele mai subtiri in "carne"-...daca asezi teava razant -adica la nivel cu aparatul de bercuit va face o bercuire mai mica ..asa ca trebuie scoasa teava un pic mai mult... ca se ia in timpul evazarii-bercuirii ...de exemplu la teava de 12 eu am scos teava in afara 3mm- grosimea sublerului....se strange aparatul in jurul tevii ...atat cat sa nu se miste in timpul fortarii... adica sa nu o inpinga si sa faca bercuirea mica sau straba...dar atentie si cu stransul ca se poate deforma teava si influienteaza bercuirea si etansarea...

Image

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciobimar » Sat Apr 20, 2013 11:11 am

Ieri mi sa descarcat acumulatorul de la aparatul foto..l-am pus la incarcat si m-am apucat de alta treaba ...asa ca voi continua astazi...
Dupa bercuire se monteaza tevile si se strang foarte bine sa se aseze bercuirea pe conul reductiei de legatura..pentru o etansare perfecta...dupa asta se ia un imbus (cheie exagonala)potrivit-a pentru robinetul de tur adica cel de pe teava subtire ..se deschide acest robinet...se face spuma de sapun si se da la toate imbinarile roata inprejurul reductiilor si pe o parte si pe alta din ambundenta ....si trebuie verificat cu atentie sa nu iasa bule -pierderi...pe la reductii si imbinari si la marginile lor cu conductele ....adica acolo unde a fost facuta bercuirea...eu las o perioada si iar verific ....cand sunt convins ca am verificat toate imbinarile si legaturile...merg la robinetul de retur ...cel de pe teava groasa...are intr-o parte un ventil-valva...ca la roata de la bicicleta sau masina ...Cu o surubelnita tinuta un pic piezis sa nu vina freonul pe mana....se apasa si se tine apasat vre-o 10 secunde bune...fara frica are destul freon pentru un chit de trei metri adica tevi tur retur chiar mai mult .... pentru a scoate tot aerul ce a intrat in unitatea interna si in capetele de teava de legatura....deci dupa aceasta purjare se deschide si robinetul de retur pentru a intra freonul inapoi in unitatea exterioara....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

flavius76
SUPORT
Posts: 2435
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by flavius76 » Sat Apr 20, 2013 3:12 pm

Un lucru important, trebuie puse capacelele metalice la loc si stranse(cele care acopera locul unde se baga imbusul), deoarece in momentul in care robinetii sunt pe pozitia deschis, in anumite cazuri mai scapa freon.

User avatar
ciine
membru
Posts: 795
Joined: Mon Jul 02, 2012 7:53 am
Location: Valcea
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciine » Sat Apr 20, 2013 5:15 pm

Ciobi , eu nu sunt intru totul de acord cu procedeul tau.
Eu am facut astfel; dupa ce am facut toate racordurile , cu robinetii inchisi bag presiune in instalatie cu o pompa de masina maxim posibil pe la acel ventil de care vorbesti (daca ai fibra pe tine, pompa buna si singe in instalatie ajungi la cca 8-10 atm) dupa care verific cu sapun etanseitatea cuplajelor, dar mai corect ar fi un manometru cuplat pe acel ventil care sa indice in timp de citeva ore pierderea de presiune,
pe urma foarte important , trebuie izolat foarte bine intreg traseul astfel incat sa nu fie expus nici o bucatica de conducta intre UI. si UE. , separate termic inalta presiune de joasa presiune inclusiv in zona de cuplare a traseului la UI. dupa care se matiseaza intreg traseul (chestia asta trebuie facuta inainte de a monta traseul si al baga pe gaurile din pereti)
Acestea fiind terminate se da drumul la aerul introdus in instalatie , pina ce egaleaza presiunea atmosferica (se tine apasat pe ventil pina nu mai iese nimic.
In acest moment suntem gata pt a face purjarea care cere ceva indemanare si ambele maini la dispozitie si am facut-o astfel; cu o mana exact cum a zis Ciobi, se tine apasat cu o sirma de 3mm grosime indoita astfel in cat jetul de freon sa nu va atinga mana si cu cealalta se deschide robinetul de pe tur cu ajutorul unui imbus de 6, conducta cea subtire, (daca bine imi aduc aminte, deasemenea nu e cazul sa deschideti la maxim ci cit se poate in momentul respectiv), moment in care datorita vitezei de evaporare a freonului inlocuieste absolut toata coloana de aer cu condensul aferent acestuia din instalatie si dupa cca 3-4 de aer curat incepe sa iasa cu viteza pe ventil freon , care dupa 10 secunde il inchideti eliberand presiunea pe el.
Dupa ce v-ati convins ca ventilul nu are scapari si etanseaza corespunzator , desfaceti la maxim cele doua robinete de pe UE. si daca aveti toate legaturile electrice facute se poayte porni AC .Bineinteles se monteaza si se string capisoanele la robineti asa cum a zis si Flavius.
In functionare nu trebuie sa va faca geata la iesirea celor doua conducte din UE iar jetul de aer din UI ar trebui sa fie undeva la 8-9 grade imediat la iesirea din UI.

Astfel montat AC-ul meu functioneaza in continu de cca 11 ani pina acum 2 ani cind am avut probleme cu condesatorul de pornire al compresorului si deasemenea am facut o completare cu 200g refrigerent R11 intrucat incepuse sa faca gheata la intrarea in UI.

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciobimar » Tue Apr 23, 2013 10:07 pm

Va salut dragi colegi si va multumesc pentru sfaturi...este posibil sa scape freon... cum a zis Flavius ...am patit cu unul ...am constatat ca nu mai avea freon ...si mi-a luat 200 ron pentru o incarcare....multumesc frumos Ciine...treaba cu presiunea de aer nu mi-a trecut prin cap .....o sa o folosesc de acum incolo...cu toate ca dupa ce ne-a dat Dan acele lincuri de pe eBay..am vazut ca au acolo de toate ....trebuie sa ma pun l;a punct cu sculele de ...montator AC...ca o sa mai am de montat cel putin inca pe atat daca nu mai multe.....
Am mers mai departe ...am izolat tevile... pe fiecare in parte ...si dupa aia pe amandoua impreuna....am prins si cablurile electrice...si teava de scurgere a condensului...am facut legaturile la unitatea exterioara ...izolat si acolo la fel ....si cam ...atat am stiut...atat am spus...



Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Montaj aer conditionat

Post by phoenix » Tue Apr 23, 2013 10:50 pm

La 2 milioane incarcarea, daca ai mai multe aparate, cred ca o sa-ti cumperi si ceasuri si furtune si butelie cu freon :) parca era vreo 10 milioane.

http://www.ebay.com/itm/HVAC-R12-R22-R1 ... 416d916019" onclick="window.open(this.href);return false;

Mai pui si la masini cand ai nevoie.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaj aer conditionat

Post by ciobimar » Tue Apr 23, 2013 10:53 pm

Da Dane ...trebuie sa fac asta ...sa vedem ..a zis orbul...


Am vanturat si eu aseara o gramada de pagini si gasisem ge toate ...si pompa de vid...

http://www.ebay.com/itm/A-C-Air-Vacuum- ... 3853119%26" onclick="window.open(this.href);return false;
Last edited by ciobimar on Tue Apr 23, 2013 11:16 pm, edited 1 time in total.

Post Reply