ACCESORII PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA

sobe cu schimbator si incalzire pardoseala

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: ACCESORII PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA

Post by cheluakame » Sun Jun 23, 2013 4:34 pm

Latest post of the previous page:

M-ati inteles gresit, am inteles perfect ceea ce a dorita sa spuna. Am ramas umiti de faptul cu rezolva lucrurile, de felul in care utilizeaza toate datele. Si chiar de felul in care explica ceea ce are de explicat.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: ACCESORII PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA

Post by user_banat_85 » Sun Jun 23, 2013 6:04 pm

cheluakame wrote:.. Am ramas umiti de faptul cum rezolva lucrurile, de felul in care utilizeaza toate datele..
Multumesc dragii mei,
Lucrurile pot fi puse cap la cap numai daca nu tratezi superficial problema.. Aratandu-va cum determin pierderile de caldura legandu-ma de coeficientul de transfer termic al elementelor, suprafata elementelor participante in transferul termic si diferentele de temperatura - reiese o dependenta matematica.. Apoi daca calculez exact pierderile hidraulice legandu-ma de debitele agentilor, caracteristicile fizice ale fluidelor, sectiunile reale a tevilor, rugozitatile suprafetelor materialelor tevilor - reese o alta dependenta matematica...Punandu-le cap la cap nu au cum sa nu iasa... :)

Acum cand avem acces liber la calculatoare - puneti-le la treaba! :lol:

Cand ridicam problema aplicabilitatii cunostintelor oferite in programele educationale - colegii de pe celalalt forum nu ma intelegeau ce vorbesc (cel putin asa am sesizat eu).. Si mi s-a creat impresia ca nu putem discuta la acel moment despre aplicabilitate, pentru ca in majoritatea cazurilor nu avem baza de informatii pe care sa le aplicam.. Sper ca acum am lamurit-o (pe diverse topicuri ale acestui forum) cat de cat si cu determinarea pierderilor de caldura si cu calculul hidraulic..

User avatar
sandy76
membru
Posts: 838
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: ACCESORII PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA

Post by sandy76 » Sun Jun 23, 2013 6:14 pm

lisapet wrote:
cheluakame wrote:.. Am ramas umiti de faptul cum rezolva lucrurile, de felul in care utilizeaza toate datele..
Acum cand avem acces liber la calculatoare - puneti-le la treaba! :lol:
- Andrei (Lisapet) s-a nimerit sa pun calculatorul la treaba ,azi ai implinit si depasit cifra de 2000 de mesaje, la mai multe! :)


-O pompa se alege in functie de suprafata care trebuie deservita, dar daca am circuite de: sa zicem 50m si teava este de 16mm, se poate spune cu aproximatie ca este aceasi cadere de presiune ca pentru un circuit de 100m cu teava de 20mm? :roll:
-Teava este trecuta cu dimensiunile exterioare,16, respectiv 20mm.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-Se pare ca Dumnezeu este fericit cand copiii lui se joaca!
-Daca vrei sa vezi caracterul unui om da-i putere!

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: ACCESORII PENTRU INCALZIREA IN PARDOSEALA

Post by user_banat_85 » Sun Jun 23, 2013 8:06 pm

sandy76 wrote: -O pompa se alege in functie de suprafata care trebuie deservita, dar daca am circuite de: sa zicem 50m si teava este de 16mm, se poate spune cu aproximatie ca este aceasi cadere de presiune ca pentru un circuit de 100m cu teava de 20mm?
Nu, asa nu este corect sa ne exprimam. :) Ca sa calculam "caderea de presiune" trebuie sa fie cunoscute:
- debitul, acesta se calculeaza dupa puterea termica care se "transporta" pe circuitul respectiv - da-mi valoare in kW..
- sectiunea circuitului si rugozitatea tevii, am retinut ca ai o teava de 16x2,0 - adica diametrul interior va avea 12mm, rugozitatea la Pex este de cca 0,015mm..
- numarul de coturi, schimbarile de directii trebuie stabilite dupa configuratia geometrica.. Avand in vedere ca raza schimbarii de directie nu este mai mica ca 5 diametre - coeficientul adimensional al rezistentei locale va fi 0,3 pentru fiecare schimbare de directie la 90 grd; (spre exemplu daca era un fiting/cot - coeficientul rezistentei locale ajungea ca valoare la 1,5)..
- lungimea, ai zis ca este 50ml;
- agentul, voi considera ca este apa.

Da-mi valoare in kW si numarul de schimbari de directie (la 90 grd) si eu voi prezenta valoarea pierderilor de sarcina hidraulica pentru acest caz..
Dupa cum vei observa - nu putem considera ca un circuit de 100 ml va avea acelas numar de schimbari de directii ca unul de 50 ml - caci geometric, probabilitatea este foarte redusa sa fie asa..
sandy76 wrote: -Teava este trecuta cu dimensiunile exterioare,16, respectiv 20mm.
Da, la tevi de regula se trece diametrul exterior si grosimea peretelui... sau se exprima in toli sau Dn - si deja pe o mare parte a instalatorilor i-ai derutat.. :lol:

Post Reply