Sibar sau nu pe cosul de fum

Cahle, fumuri, teracote, ursoaica.

Moderators: sobe, teracotix

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Fri Apr 25, 2014 8:31 pm

Buna seara stimati domni.Am deschis un subiect nou.Daca a mai fost discutat,va rog sa il mutati la topicul respectiv.
Am in folosinta un cazan pe lemne,si de ce nu,si pe carbuni.
Acest cazan are un sibar pe care il ajustez dupa cum cred eu ca este necesar.Dar cazanul meu are o camera separata,cu un geam care sta permanent deschis.
Sa va spun ce am patit.Nemaiavand rabdare sa astept,am inchis sibarul cazanului,desi in focar mai aveam lemne nearse complet.
Am revenit sa vad de ce nu urca temperatura pe radiatoare,si surpriza mare.Nu am reusit sa vad nici macar cazanul din cauza fumului scapat pe la rozeta de aer secundar.
Ma intreb ce se putea intampla daca era cazanul in casa...si dormea cineva acolo.
Am vazut seminee metalice care sunt montate in livinguri,sobe de teracota cu sticla termorezistenta montate tot in living,si toate acestea auveau sibar.Socrii mei si foarte multa lume care locuieste la case au teracota in dormitor;si aceasta are sibar pe cos,desi am ramas surprins de faptul ca usile la focar si cenusar nu sunt etanse,dar deloc.Despre senzorii de CO ce pot spune...nu cunosc nici o persoana care are o masina de incalzit cu combustibil solid care sa aiba asa ceva.
Patania mea ma face sa recunosc ca ar trebui sa montez unul in camera centralei.
Acum se discuta mult despre sobe de zidarie si teracote cu schimbator cu cai directe si indirecte ale fumului.
Rog pe cei cu experienta,care trebuie sa dea dovada de profesionalism,sa ne explice noua,tuturor,in ce conditii se monteaza sau nu un sibar pe cos sau pe calea directa,atat din punct de vedere al randamentului masinii de incalzit, cat si din punct de vedere al sigurantei utilizatorului.
Cand si de ce trebuie sa fie usile etanse la focar si la cenusar?
Sa zicem ca aduc aer secundar din interiorul camerei, prin tuburi metalice sau ceramice,spre focar.
Daca inchid sibarul,nu cunva aceste cai de aer secundar pot devini cai de fum?
Noi ,utilizatorii finali ai acestor sisteme, nu cunoastem foarte bine modul de utilizare corect si tocmai de aceea vedem la televizor tot felul de stiri...sa zicem negative.
Puteti aprofunda,in putinul d-voastra timp liber,aceste subiecte, si nu numai?
Chiar si cu scheme simple,pe intelesul tuturor.Eu eram sincer convins ca sibarul se monteaza la toate masinile de incalzit,dar cred ca m-am inselat.
Imi cer scuze daca indraznesc sa cer prea mult.

Multumesc frumos.
Cu stima.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by Bobo » Sat Apr 26, 2014 12:03 am

Imi dau seama ca tu cunosti despre sibare dar vrei o confirmare a cunostiintelor tale,Sibarelle se pun la cos unde pentru a preveni pierderile de caldura din soba si a regl putin tirajul cit si directionarea mersului fumului la sobele cu mai multe functii si se incalzeste soba acolo unde vrei sau cu cale directa cind se coboara fumul pina sub focar.
Pentru pierderile de caldura dupa ce au ars lemnele si mai este putin jar --nu imediat-- se poate pune sibar. La teracote care sunt lucrate subtire caldura se transmite in camera destul de rapid iar in teracota este inmagazinata caldura pentru citeva ore putine, Daca lasi usa crapata la soba sau are fanta sau amindoua au fanta si nu ai nici sibar se formeaza un circuit si iti raceste soba.
deci sa intelegem ca o teracota ar merge si fara sibar dar sa ai usile etanse.

..La sobele de zidarie grele, cu peretii grosi de 12 cm cel putin, inmagazineaza multa caldura pe care o cedeaza mediului exterior incet in timp cam 300-400 w/mp h cind tu bagi lemne multe o zi sau doua s.

i inca nu se incalzeste neavind sibar si usa etansa ,si mai adaugam faptul ca transmisia caldurii se face incet, caldura fiind multa in ineriorul sobei ,aceasta iese pe cos, Sobele de zidarie sunt bune, eficienta dar fara sibar isi pierd valoarea.Chestia cu clopotul ca tine mai multa caldura pentru mine este abureala,in doi ani nu m-am convins .dar de tras trag super.Sibarele de directionare se pun in acest sens blocind sau deschizind anumite cai sau pentru pornirea de la rece a sobei,pentru ca sunt sobe care nu pleaca decit cu cale directa cind trebuie sa incalzesti cosul.

Aerul prin tevi nu se aduce din camera ci din exterior altfel ramii fara oxigen se creaza diferenta de presiune, si iese fum in casa si CO indiferent cit dee etansa ai avea usa,sau se stinge focul in soba.urmeaza

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Sat Apr 26, 2014 2:12 am

Pai aici este problema,cunostintele mele despre sibar sunt doar din auzite.
Eram ferm convins ca orice soba are nevoie de sibar.Mai eram convins ca sibarul,chiar daca este inchis la maxim,nu blocheza complet calea de fum,lasand totusi loc de evacuare a gazelor arse.
Sibarul trebuie sa fie etans sau nu?Daca sibarul inchide bine dar usa nu este etansa,nu exista riscul eliminarii gazelor in interiorul camerei?
Ce este o soba cu mai multe functii si cum este montat sibarul?
Daca o soba nu are sibar,chiar daca sunt usile etanse,tot se pierde caldura pe cos.Este adevarat,mai lent,dar se pierde.
Daca fac soba in mijlocul peretelui,cum il aduc din exterior,pe langa cos?Nu trebuie si aici montat un sibar pentru reglaj?
Va trebui sa inteleg aceste functii,altfel nu pot face o alegere buna.
Despre soba cu cosul care trebuie incalzit...cum spunea si domnul... Admin? pare centrala atomica pentru un neinitiat :D .
Cu stima.

Bobo
mester sobar
Posts: 1131
Joined: Sun Jul 15, 2012 8:42 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by Bobo » Sat Apr 26, 2014 7:37 am

Conostintele se formeaza in timp. La invatare intensiva se spune ca nu se acumuleaza bine cunostintele. La teracotele normale cum sunt desrise in cartea sobarului si cosarului si noua carte expusa pe pag 22 de csonmi la generalitati sobe teracota. cum am pus nu este obligatoriu de sibare. Daca am pus am instruit cum spunea Adminul cu inchiderea lui--cind jarul este pe cale de disparitie,si in el -cum spui tu -faceam 3-5 gauri de 10 mm sau ii faceam o tesitura, De altfel el nu inchide perfect. La sobele de zidarie--deci la rusi-- suibarele sunt cu teaca, scumpe , etanse.Aducerea aerului ca sa nu il consumi pe cel din camera aerul se aduce prin tevi montate in pardoseala sau pod(a facut Andu),Si aici pe jos sunt reglabile. Mai cauta pe la sobele de zidarie generalitati si vei gasi mai multe. SI CA SA STII FARA ALTE INTREBARI TERMOPANELE SUNT BOALA SOBELOR..Si alt raspuns si trebuie gindit- ca sa arzi un kg de lemne se consuma 10 m c aer asa ca daca faci focul, ai termopane ,nu deschizi geamul sau usa din cind in cind umpli casa de fum ..Se mai spune -nu pe la colturi- ca CO apare la temperaturi inalte-care? respectivii nu mentioneaza, doar ca este fara miros si in conentratie mai mare mori in citeva secunde. ,decit depistate cu senzorul.cum spunea Admin.Pe acest forum sunt majoritatea care si-au facut singuri lucrari ,mai reusite sau nu, mai complicate sau simple, dar au studiat nu gluma. Ei isi spuneau intrebari si se completau reciproc.Sibarele de directionare se folosesc la sobele care incalzesc iarna si vara se face mincare pe plita si nu se incalzesc turnurile, fumul fiind deviat pe cai. Fara cale directa la sobele la care se coboara fumul mai jos de vatra focarului nu functioneaza -scot fum--- asta pina se incalzeste bine cosul de evacuare--cum spunea Adminul-.Cosul se poate incalzi sau amorsa si prin fereastra de vizitare dara exista.,dar recomand cale directa.Cauta totusi daca vrei sa inveti Cartea sobarului si cosarului de gogu.
Last edited by Bobo on Sat Apr 26, 2014 7:59 am, edited 1 time in total.

admin_1234
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by admin_1234 » Sat Apr 26, 2014 7:44 am

Eu va spun ca obligatoriu este un detector de CO. Daca la gaze vin odata pe an sa verifice scaparile la sobe ar trebui sa vina mai des iar sobele ar trebui sa fie atestate. Detectorul la gaze exista deci consider ca la sobe ar trebui 2 si nu unu.
Deocamdata nu se intampla asa dar ar trebui. Ar trebui studii serioase si bani multi bagati pentru laboratoare inainte sa discutam daca trebuie sau nu subere. Ele sunt eficiente dar ce alegem? Viata sau eficienta?
Eu daca nu inchid suberul la cos pierd ore bune de caldura. Ruralul din Romania este in alta epoca de dezvoltare si ma indoiesc sincer ca in urmatorii 50 de ani va exista o schimbare. Pana atunci meseriasii vor instala subere sau nu, mai degraba nu.

Aerul deasemenea trebuie adus de afara prin tevi. Eu nu am o astfel de soba pentru ca acum 2 ani nici noi nu stiam asta ci ne gandeam la altele. Se vede sau nu chiar si forumul a evoluat prin experienta fiecaruia.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Sat Apr 26, 2014 1:34 pm

Multumesc stimati domni pentru informatii.Deja am invatat ceva. :thankyou:
Am sa impart din cunostintele mele si cumnatului. :lol:
Acum deja am o intrebare.
Am studiat putin,la indemnul domnului Admin,soba lui ”ratontop”,de la arhiva, la care se poate adauga un registru.
In partea dreapta a sobei, la baza ei,este un canal deschis.Un sibar este la calea directa.Exista si al doilea sibar pe cos.
Dupa parerea mea este un canal de aer secundar,care,din afirmatiile d-voastra trebuia adus de afara,nu din interior.Acest aer merge direct,prin cele doua tuburi izolate cu vata,direct la partea de sus a focarului.Tot in acest canal,dar in partea din spate a sobei si putin mai jos,este canalul de evacuare din focar.
Va rog sa imi spuneti cum lucreaza aceste sibare?
Corectati-ma daca gresesc si nu am observat bine din fotografiile expuse de domnul ”ratontop”

Cu toata stima.
Last edited by gi0 on Sat Apr 26, 2014 1:53 pm, edited 1 time in total.

admin_1234
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by admin_1234 » Sat Apr 26, 2014 1:37 pm

La pornirea sobei se deschide complet siberul caii directe pentru amorsarea cosului. Traseului fumului este minim prin soba. Dupa ce pe cos avem o temperatura de 60 de grade se inchide gradat suberul caii directe mentinand temperatura pe cos constanta, peste 60 de grade. Dupa inchiderea completa a suberului caii directe fumul va avea traseul cu lungimea maxima si va incalzi sistemul convestiv al sobei , clopotele adica. Dupa ce s-a stins focul si nu mai avem nici o sursa de CO se inchide cat mai etans suberul de la cos si soba ramane calda.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Sat Apr 26, 2014 2:02 pm

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Mai am cateva nelamuriri,dar mai intai sa mai studiez putin pozele.
Nu am inteles totusi ce este acel canal deschis de la baza sobei.
Nu vreau doar sa copii o soba,vreau sa inteleg si principiul de funtionare.
Cu stima.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Sat Apr 26, 2014 4:02 pm

Deci avem un sibar fluture si un sibar sertar.Daca au alte denumiri,va rog sa ma corectati.
Cel fluture este pe calea directa.Sa inteleg ca fara el nu vom putea ”porni” masina de incalzit datorita faptului ca focarul este mai sus decat calea mai lunga a fumului?
Cu stima.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Sibar sau nu pe cosul de fum

Post by gi0 » Mon Apr 28, 2014 4:17 pm

Buna ziua dinnou stimati domni.
Revin iar pe capul d-voastra cu ceva intrebari.
Va rog ,daca se poate,sa imi explicati,sau daca deja este postat undeva,cum arata un sibar pentru trei cai intr-o soba sau teracota cu mai mult functii?
Cu stima.

Post Reply