Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

sobe, pompe de caldura, cazane, centrale termice cu lemne

Moderators: sobe, teracotix

User avatar
Nelu57
junior
Posts: 25
Joined: Mon Oct 14, 2013 9:17 am
Location: Bucureşti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by Nelu57 » Tue Oct 15, 2013 9:39 am

Pornind de la folosirea unei mini plite electrice cu tehnologie de încălzire bazat pe principiul inducţiei electromagnetice, curenţi de audiofrecvenţă de circa 20-25 Kilohertzi...(nu mai stau să-l prezint, căutaţi şi aflaţi ce şi cum) de 2000w electrici putere, ce am cumpărat-o dintr-un magazin...şi văzând cât de eficientă ca timp şi consum energetic comparativ cu cele tradiţionale cu încălzire prin clasica rezistenţă electrică este la gătit ( chiar şi faţă de aragazul cu gaz metan este foarte rapidă) m-am gândit :think: de ce să nu folosesc principiul inducţiei şi la prepararea agentului termic pentru încălzire şi ACM ?.
M-am hotărât să-mi fac o centrală termoelectrică bazată pe acest principiu de încălzire electric.
Bun...zis şi făcut. Am început să strâng înformaţii despre aşa ceva şi am făcut un prototip de inductor cu care încălzeam apa instantaneu. Mai precis pe o ţeavă cu diametrul de 1 ţol jumate din material feros, o bucată de ţeavă galvanizată de circa 50 cm (la care am adaptat la ambele capete reducţii de un ţol pentru cuplarea la apă rece ) am bobinat spire ( o bobină ) cu un multifir de circa 2mm diametru obţinut din răsucirea a 13-14 fire de cu-em de 0.35 mm diametru). Acea bobină am calculat-o la parametrii (inductanţă, nr. de spire, etc. cu nişte formule de pe net (comparându-le cu cea din bobina plată (inductorul) din acea mini plită cu inducţie.
Capetele bobinei le-am cuplat la partea electronică a miniplitei cu inducţie, am conectat apă rece la un capăt... şi...vă daţii seama ce-a urmat ?....NU...Nu...nu a fost plici, poc,....(sincer mă cam aşteptam să bubuie tranzistorii IGBT de comandă sau ceva condensatori prin circuitul oscilant)...a început să iasă apă instantaneu fierbinte...nu puteam să ţin mâna în ea mai mult de 3-4 secunde...deci aprox. peste 55-60 grade celsius ...aşa cu aproximare din experienţă....eee...uite că nu am avut termometru atunci....( şi nici nu am mai căutat) de aceea nu am măsurat precis temp. apei.
Nu am ţinut mai mult de 30-40 secunde pornit totul deoarece fiind calculele făcute aşa mai cu aproximaţie...doar după datele din formule (nu am avut atunci acces la un LQ-metru (măsoară inductanţa şi factorul de calitate la bobine) ca să măsor precis inductanţa şi alţi parametrii ai bobinei obţinute şi nu doream să ”stric” buleftronica plăcii plitei deoarece ai dracului de trz. IGBT sunt cam scumpi...nu ar fi fost asta o problemă...chiar dacă aşi fi găsit alţii originali sau echivalenţi...(ştiu din experienţă cu lucrul cu trz. la tensiuni mai mari de 600-1200 de volţi că sunt mai pretenţioşi) nu s-ar mai fi ”pupat” cu reglajele plăcii şi restul...(alţi parametri, fabricanţi de componente) sunt multe motive. Aceste încercări, probe se întâmplau prin ianuarie/februarie anul acesta şi am fost nevoit din cauza unor probleme de familie :sick: şi mai ales financiare (Offf....iar banii :shhh: )...să mă opresc. Am repus plita cu inducţie în funcţiune (pentru bucătărie)...şi gata m-am oprit cu cercetarea şi continuarea proiectului meu de a face ”o centrală termoelectrică” cu inducţie. Problemele s-au mai ameliorat prin iulie, începutul lui august şi ”mi-a venit” iar să mă apuc de continuarea proiectului.
Dacă vă interesează am să vă zic ce a mai urmat şi în ce stadiu am ajuns. Cu bine. :thumbup:
Last edited by Nelu57 on Tue Oct 15, 2013 9:47 am, edited 1 time in total.
Salutare taică şi noroc !

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by phoenix » Tue Oct 15, 2013 9:46 am

Suna foarte interesant dar am sa pun o intrebare: la cat estimati pretul caldurii comparativ cu arderea unui kg de lemn din care se obtin 4kw? Niste estimari?
Eventual cu cat sunt mai eficiente aceste plite fata de cele cu rezistenta electrica?
Multumesc.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
liviu-tiutiu
Moderator
Posts: 634
Joined: Tue Nov 13, 2012 2:13 pm
Location: Drobeta Turnu Severin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times
Contact:

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by liviu-tiutiu » Tue Oct 15, 2013 10:08 am

Nelu57 wrote:Dacă vă interesează am să vă zic ce a mai urmat şi în ce stadiu am ajuns. Cu bine. :thumbup:
Ce intrebari poti sa pui domne...i-auzi la el....daca ne intereseaza....
Fugi domne de aici cu prostiile tale, cum sa fierbi apa instantaneu? nu exista asa ceva. Sa pui apa intr-o teava cu niste fire pe ea si sa o fierbi! :D

Aici suntem ca si un burete....asimilam tot.Suntem interesati de orice lucru care este benfic, care ne usureaza viata si care poate fi realizat in regim DY.
Deci....asteptam cu interes "urmarea" si stadiul in care ai ajuns.
Toate cele bune!
Nu furati!! STATUL detesta Concurenta!!!

User avatar
Nelu57
junior
Posts: 25
Joined: Mon Oct 14, 2013 9:17 am
Location: Bucureşti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by Nelu57 » Tue Oct 15, 2013 10:34 am

dan wrote:...Niste estimari?
Eventual cu cat sunt mai eficiente aceste plite fata de cele cu rezistenta electrica?
Multumesc.
@Dan, fiind mai mult un practician Nu că nu aşi sta foarte bine şi cu teoria...şi cum se zice că ” Teoria ca teoria dar practica-şi spune cuvântul, nu am mai stat să studiez teoretic...am trecut direct la nişte experienţe practice...şi anume:
Am luat o oală metalică (din material feromagnetic)...din aia emailată, veche de pe timpul bunicii...de circa 20 cm. diametru, (merge şi cu vase din inox dar magnetic-inox martensitic/430 este cel mai recomandat), am măsurat EXACT UN LITRU APĂ (DE LA ROBINET...CĂ NU AM AVUT APĂ DISTILATĂ ) şi am trecut la probe....
Pe ochiul mare de la aragaz a fiert în 8 minute şi 30 sec.
Pe un ochi mare de 2000 W de la o plită normală cu rezistenţă electrică (reşou) setată la puterea maximă a fiert în circa 13-14 minute.
Pe plita cu inducţie setată la maxim (2000w) a fiert în circa 3-4 minute....undeva pe acolo.
Acum ai o bază ca să faci şi TU un calcul teoretic al eficienţei tehnologiei de încălzire cu inducţie.
Pe net (şi nu numai) în ultimul se zice că încălzirea electrică cu tehnologia cu inducţie aduce un spor de economie de energie electrică de 30/40% faţă de încălzirea clasică cu rezistenţă electrică şi că este aproape la fel de economică faţă de încălzirea cu gaz metan...dar cum preţul la gaze tot creşte şi cum energia electrică a început să fie produsă şi prin alte metode neconvenţionale (eoliană, solară, etc.) va deveni de viitor. Această tehnologie cu inducţie aduce economie şi nu numai, este mai curată şi sigură faţă de cea cu gaze şi mai ales acolo unde nu este gaz metan, pentru asigurarea unui confort termic şi treburile în gospodărie, comparativ cu realizarea acestui confort termic cu centralele electrice tradiţionale şi de ce nu şi faţă de centralele termice cu gaz metan d.p.d.v. al exploatării şi siguranţei în funcţionare, al costurilor pentru aprobări, revizii anuale ISCIR, service scump şi obligatoriu cu firme autorizate, componente de schimb (iar scumpe), etc.
Cam asta este...trage şi TU concluziile şi fă-ţi nişte calcule.
Ps. Lemne de foc (1Kg.) să fac testare şi cu ele nu am avut !...Scuze...a fost o glumă. :clap:
Salutare taică şi noroc !

User avatar
Nelu57
junior
Posts: 25
Joined: Mon Oct 14, 2013 9:17 am
Location: Bucureşti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by Nelu57 » Tue Oct 15, 2013 10:48 am

liviu-tiutiu wrote:....Fugi domne de aici cu prostiile tale, cum sa fierbi apa instantaneu? nu exista asa ceva. Sa pui apa intr-o teava cu niste fire pe ea si sa o fierbi! :D
Auzi Liviule... :) mă cam speriaşi cu începutul...că nu am apucat să citesc tot.... :clap:
Acum sunt la stadiul de a avea o centrală electrică cu inducţie de semiproducţie PROPRIE (AM SĂ ZIC MAI TÂRZIU DE CE AM SCRIS SEMIPRODUCŢIE)....mai bine zis nu este chiar o ”centrală clasică” în adevăratul sens al cuvântului, că astea au încorporate în ele cam de toate, pompă de recirculare, vas de expansiune, etc. Este mai degrabă zis un cazan, traducerea din engleză în română a cuvântului boiler ce încălzeşte apa (sau altceva), ce o poţi folosi la un sistem de termoficare şi producere ACM. Din păcate sunt la serviciu...şi mai şi munceşte omul...aşa că am să revin....SIGUR !
Salutare taică şi noroc !

User avatar
liviu-tiutiu
Moderator
Posts: 634
Joined: Tue Nov 13, 2012 2:13 pm
Location: Drobeta Turnu Severin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times
Contact:

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by liviu-tiutiu » Tue Oct 15, 2013 10:59 am

Nelu57 wrote: Auzi Liviule... :) mă cam speriaşi cu începutul...că nu am apucat să citesc tot.... :clap:
Asta a fost app de intrebarile care se pun vis-a-vis de sobele de zidarie....."vrei sa spui ca cu asa lemne putine tu reusesti sa incalzesti ditamai colosul?"sau..." nu o sa reusesti tu sa te incalzesti cu asa ceva niciodata...poate doar la vara"
Nelu57 wrote:Acum sunt la stadiul de a avea o centrală electrică cu inducţie de semiproducţie PROPRIE (AM SĂ ZIC MAI TÂRZIU DE CE AM SCRIS SEMIPRODUCŢIE)....mai bine zis nu este chiar o ”centrală clasică” în adevăratul sens al cuvântului, că astea au încorporate în ele cam de toate, pompă de recirculare, vas de expansiune, etc. Este mai degrabă zis un cazan, traducerea din engleză în română a cuvântului boiler ce încălzeşte apa (sau altceva), ce o poţi folosi la un sistem de termoficare şi producere ACM.
Iti dai seama ca vrea si "ochiul" nostru sa vada "minunea" :-o
Nelu57 wrote:Din păcate sunt la serviciu...şi mai şi munceşte omul...aşa că am să revin....SIGUR !
Si eu tot la munca sunt, dar stau pe net 99% din timp sa nu ma plictisesc , ce sa-ti fac daca tu ai baut cerneala cand a trebuit. :shhh:
Nu furati!! STATUL detesta Concurenta!!!

User avatar
sandy76
membru
Posts: 838
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by sandy76 » Tue Oct 15, 2013 11:58 am

Plita cu inducţie la Bucatarie.

Plite cu inductie vs plite cu gaz
http://vladubucataru.blogspot.ro/2011/0 ... u-gaz.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-Se pare ca Dumnezeu este fericit cand copiii lui se joaca!
-Daca vrei sa vezi caracterul unui om da-i putere!

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by phoenix » Tue Oct 15, 2013 12:04 pm

Eu din cate am inteles de pe forumurile pe care am mai fost, apar niste castiguri din cauza pierderilor mai mici de caldura din instalatie. In cazul unui boiler unde rezistenta electrica este scufndata si nu sunt foarte multe pierderi, sunt diferente minore la consum. Mai exista si pericolul electrocutarii la astfel de instalatii...si cam atat.
Daca este mai ieftin de doua ori decat gazul este un castig dar lemnul este de 3 ori mai ieftin. Acum ramane in discutie ce este adevarat si ce nu.
La fel si in cazul sobelor care trebuiesc testate cateva sezoane pana sa se vada clar eficienta este foarte interesant de aflat consumul dupa un sezon la o astfel de centrala. Stiu ca a fost folosita abordarea respectiva in domeniul industrial si multe secrete nu sunt dezvaluite...oricand eficienta trebuie sa-si castige locul pe piata.

Astept cu interes experimentele.

Sandy
"Deci ori ca ai cu gaz ori cu inductie (curent) pretul pentru a incalzi 1 litru de apa este acelas. Nu mai discut de timpul de incalzire, care este de 3 ori mai rapid la inductie!"
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
Nelu57
junior
Posts: 25
Joined: Mon Oct 14, 2013 9:17 am
Location: Bucureşti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by Nelu57 » Tue Oct 15, 2013 12:14 pm

liviu-tiutiu wrote:Iti dai seama ca vrea si "ochiul" nostru sa vada "minunea" :-o
Off Liviule...ochiul tău...al vostru vrea multe să vadă...dar să nu orbească de strălucirea ”minunii”...aşa că mai puţintică răbdare.
liviu-tiutiu wrote:Si eu tot la munca sunt, dar stau pe net 99% din timp sa nu ma plictisesc , ce sa-ti fac daca tu ai baut cerneala cand a trebuit. :shhh:
Iar un Offfff...MARE de tot...Liviule...dacă ar fi trebuit să beau toată ”călimara” cred că aşi fi ajuns pe la glumeţi, de atâta ştiinţă :crazy: , oricum şi asta este valabil nu numai pentru mine...aşa în general vorbind de lumea asta cu ”multe şcoale” :angry-cussingblack: !
Şi un alt motiv de nu am mai apucat să termin cerneala a fost că nu am mai avut loc de cei 3 Injineri ai mei ce i-am ”îmboldit” de la spate şi pe care i-am lăsat pe ei să o termine (călimara)....a se citi la 3...copiii mei. Oricum nu-mi pare rău...sunt bine şi mă mândresc cu ei ( mai puţin ei cu mine, :oops: ...că mintea mea acum...tot la ”trăznăi” îmi este :shhh: !...dar sâc...tot mai tânăr ca ei mă consider.
Uite ceva imagini din ”minune”....şi gata pentru acum...mai târziu vă mai povestesc.
PS. Liviule stai să vezi acum ”cârcotaşii” şi De-alde Gică contra !
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Salutare taică şi noroc !

User avatar
sandy76
membru
Posts: 838
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Folosirea inducţiei electromagnetice la toate.

Post by sandy76 » Tue Oct 15, 2013 12:59 pm

Incalzitor-boiler universal cu inductie magnetica

http://www.youtube.com/watch?v=k_4ObBqwmSo" onclick="window.open(this.href);return false;
-Se pare ca Dumnezeu este fericit cand copiii lui se joaca!
-Daca vrei sa vezi caracterul unui om da-i putere!

Post Reply